Enya Belak: Deklica z zmajem

Enya Belak: Deklica z zmajem

Dvojni plesni večer

Na predvečer letošnje 6. Plesne Nacionale (25. 10.) bomo najprej gostili premieri dveh projektov, ki ju je mednarodna komisija na lanski Plesni Nacionali Zavodu EN-KNAP predlagala v koprodukcijsko sodelovanje:

Enya Belak: Deklica z zmajem
Milan Tomášik: Sezona lova


DEKLICA Z ZMAJEM
Odvisnost. Resnica. Omama. Halucinacija. Ekstaza. Občutja. Sanje. Zabloda. Zgodba sledi asociativni logiki in metaforam. Igra svetlobe. ZMAJ. Deklica se igra z zmajem, spušča ga po nebu, svobodno, igrivo in veselo. Brezčasno. Iščem vzrok za odmik iz sveta/vzrok za beg v sanje/vzrok/vzrok smrti. Perspektiva opazovalca. Kolaž. Umik v sanje/umik iz tega sveta. Beda/propad/bolečina/zrcalo sodobne družbe. Zaslepljenost. Družba. Ni nevedna, a pasivno, hladno sprejema. Ne moraš večno bežati. Enkrat se konča. Uteha, ki jo iščemo in z njo krepimo našo šibkost BITI, je le začasna. Kakor smo začasni mi. Perspektiva čutečega. GIB. Izhaja iz notranjih emocij. Ni lep. Ni grd. Vsak je odgovoren zase/za ostale.
Tišina.
Spomin in solze.
Nasmeh.
In LETIM.

Mlada ustvarjalka Enya Belak v svojem delu raziskuje odnos med telesom, sredstvom za gib in statično-dinamičnim kadrom v različnih prostorskih perspektivah. V gledališki prostor želi vnesti novo podobo, ki na prvi pogled ni teatralna, hkrati uporaba videa v produkciji ni le stenska projekcija filma, vendar je v svojem kontekstu vpletena v tako imenovano plesno instalacijo, ki povezuje likovni in plesni del v gledališko izkušnjo. Ideja, zgodba in sporočilnost imajo pomemben vpliv na sam nastanek celotne produkcije. Reference za delo črpa večinoma iz vizualnih podob in asociacij ter jih prevaja v gibalno strukturo.

Zanima jo prenos giba/plesa v filmski okvir. Pri raziskovanju teme, ki sledi asociativni logiki, se je oprla na improvizacijo kot sredstvo za izdelovanje gibalnih struktur, ki jih želi preko filmske montaže prevesti v nov gibalni jezik in plesno kompozicijo.
Zgodba je grajena asociativno in izkazuje čustven odziv s kritično noto na vpletenost drog (poudarek na heroinu) v družbi. Skozi predstavo se pojavlja lik deklice z zmajem, ki je metafora, hkrati pa ima izredno simboliko v prepadu med veseljem/žalostjo, radostjo in propadom. Zgodba o zmaju izvira iz tako imenovane omamljene družbe, ki opisuje spust zmaja kot svojevrsten občutek, ki ga doživiš le prvikrat in od tedaj se vedno vračaš, ga iščeš in hrepeniš po njem…za manj. Dominirata zgodbi omame in zgodba realnosti.

ENYA BELAK
Mlada perspektivna ustvarjalka deluje na področju sodobnega plesa, filma, gledališča in vizualnih komunikacij. Je absolventka vizualnih komunikacij na Fakulteti za dizajn. S svojimi dosežki je bila večkrat vidno izpostavljena in tudi nagrajena. Prejela je jubilejno značko Mete Vidmar in nagrado Ksenije Hribar za perspektivno plesalko. S plesnim prvencem The Daddy Project se je kot ena izmed štirih avtoric predstavila na festivalu koreografskih miniatur v Beogradu, kjer so prejele posebno nagrado žirije. Prav tako je predstava gostovala po številnih festivalih v Sloveniji in v tujini.

Sodelovala je z mnogimi slovenskimi in tujimi koreografi ter režiserji v predstavah Amor Omnia Vincit, Sijaj, Nosilci telesa, Dan Potem, The Politics of Dancing, Berenika, DCL, Neforma in drugimi. Predstavila se je s številnimi plesnimi miniaturami, med drugim Ženske, zakaj?, UMmotion, XY Solze, Kiks za katere je bila tudi nagrajena. Trenutno razvija avtorski solo prvenec Deklica z zmajem in soustvarja duet Profil in kazen. Znotraj svojega dela razvija metodo dela, ki jo je poimenovala montažna koreografija.

Z avtorskimi plesnimi in eksperimentalnimi filmi Rdeča fontana, Šok horizontale, Dan po tem 0.2, Dan po tem 0.3 je gostovala po različnih filmskih festivalih po svetu. Je ena izmed pobudnic umetniškega kolektiva RADIATOR, ki je začel delovati v tem letu. Enya je prepoznavna kot plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja, oblikovalka in režiserka.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Koncept, koreografija, ples, video: Enya Belak
Dramaturgija: Andreja Kopač
Animacija: Nuša Jurjevič
Avtorska glasba: Uroš Buh
Scenografija: Sabina Belak
Kostumografija: Andrej Vrhovnik
Oblikovanje svetlobe: Janko Oven
Produkcija: Zavod Federacija Ljubljana
Koprodukcija: Zavod EN-KNAP, Bunker, Ljubljana
Projekt sta podprla Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS.

www.enya-belak.com

 

 

Plesna Vesna je program Zavoda EN-KNAP, celoletnega festivala, ki v sodelovanju z mrežo Aerowaves kontinuirano predstavlja mlado ekstravagantno produkcijo sodobnih uprizoritvenih umetnosti z vse Evrope.


Velika dvorana

Trajanje: 35 minut

Vstopnice:
5*/8 eur (*dijaki, študenti, upokojenci, brezposelni, hendikepirane osebe) - za obe predstavi skupaj

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas