Instrument Jam

Instrument Jam

Mednarodno plesno gostovanje

Instrument Jam združuje vse inštrumente plesnega projekta Instruments, ki ga je koreograf Roberto Zappalà razvijal več let v treh zaporednih fazah, pri čemer je bila vsaka posvečena različnemu inštrumentu: marranzanu (ali židovska harfa, v predstavi Instrument 1: Odkriti nevidno), hang (v Instrument 2: Trpljenje telesa) in bobni (v Instrument 3: Kletka skulpture). Želja po združitvi teh elementov je bila prisotna že od samega začetka projekta, a se je uresničila šele na pragu 100. ponovitve Instrumenta 1, najbolj pogosto uprizorjene predstave te plesne skupine po vsem svetu, ob 17-letnici njenega nastanka.

Predstava temelji predvsem na koreografski strukturi prvega dela, Instrumenta 1. V novi glasbeni kompoziciji se virtuoz marranzana Puccio Castrogiovanni pridruži dvema izjemnima glasbenikoma: Arnaldu Vacci na bobnih in Salvi Farruggiu na hangu. Glasbena partitura Instrumenta 1 se tako razširi v bogato polifonično kompozicijo, ki raziskuje nove ritme in zvočne pokrajine. Razširitev glasbene partiture neizogibno vpliva tudi na koreografsko partituro, ki sicer ostaja zvesta izvirniku, a je prav tako "amplificirana" in obogatena. Novi instrumentalni sloji odzvanjajo skozi gibanje plesalcev, ustvarjajo nove odmeve in resonančne učinke, ki se širijo in množijo. Na odru, skupaj z glasbeniki, nastopa sedem moških plesalcev Compagnia Zappalà Danza, ki z močjo in intenzivnostjo upodabljajo neomejeno Sicilijo, kjer se tradicija in modernost srečujeta, križata in združujeta.

Compagnia Zappalà Danza, ki jo je leta 1989 v Catanii ustanovil Roberto Zappalà, umetniški vodja in glavni koreograf velja za eno najzanimivejših sodobnih plesnih skupin, ki danes delujejo v Italiji. Skupina je razvila partnerstva s pomembnimi lokalnimi organizacijami in gostovala po vsej Evropi, Srednji in Južni Ameriki, na Bližnjem vzhodu, v Južni Koreji in Južni Afriki. Compagnia Zappalà Danza je znana po širokem in razvejanem repertoarju, ki je rezultat sinergičnega in plodnega dela Roberta Zappale in dramaturga Nella Calabròja. Uprizoritve v veliki meri potekajo z živo glasbo.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 


Koreografija: Roberto Zappalà
Izvirna glasba (v živo): Puccio Castrogiovanni
Plesalci: Samuele Arisci. Filippo Domini, Roberto Provenzano, Antoine Roux-Briffaud, Fernando Roldan Ferrer, Salvatore Romania, Erik Zarcone
Glasbeniki: Puccio Castrogiovanni (Jew’s Harp), Arnaldo Vacca (Drums), Salvo Farruggio (Hang)
Besedilo: Nello Calabrò
Oblikovanje svetlobe in kostumografija: Roberto Zappalà
Tehnične smernice: Sammy Torrisi
Oblikovalec zvoka: Gaetano Leonardi

Produkcija: Scenario Pubblico/Compagnia Zappalà Danza – Centro di Rilevante Interesse Nazionale per la Danza

Compagnia Zappalà Danza podpira MiC (Italijansko ministrstvo za kulturo) in regijski Oddelek za turizem, šport in gledališko produkcijo

Predstava je bila ustvarjena za serijo dogodkov, ki jih organizira MAECI (Ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje / Ministero degli Affari Esteri e della Cooperazione Internazionale), s podporo Ministrstva za javne dobrine, kulturne dejavnosti in turizem (Ministero dei Beni e delle Attività Culturali e del Turismo)

Gostovanje v Ljubljani omogoča Italijanski kulturni inštitut v Ljubljani.

 


5. november 2024 ob 20:00

Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
Kmalu v prodaji.

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas