Petra Hrašćanec: SKUPAJ

Petra Hrašćanec: SKUPAJ

plesna predstava

SKUPAJ, predstava izbrana na javnem razpisu mreže Pan-Adria, je plesni dogodek šestih plesalk, ki so skozi kultiviranje abstraktne forme dela proizvedle gibajoče se podobe s katerimi so si lani prislužile nagrado za najboljšo koreografijo, ki jo na Hrvaškem dodeljuje Združenje profesionalnih plesnih umetnikov.

Med tem ko glasba, scenografija in kostumi ustvarjajo polifoničen simbolni potencial je gledalcu prepuščeno, da ustvari pomen predstave. Pri raziskovanju koreografskih pristopov so izhajale iz zborovskih iger kot premise za občutek pripadnosti na odru. Pri vpeljevanju plesnega materiala v predstavo jih je vodilo načelo fuzije,pri čemer izpostavljajo kalejdoskopsko naravo dogajanja na odru.

Zvočni posnetki čebeljih panjev tvorijo izhodišče za zvok predstave. Z digitalno manipulacijo in ritmičnim pulziranjem odpirajo prostore in jih združujejo z atonalnim oglašanjem plesalcev.

Z minimalno scenografijo, ostrimi in čistimi linijami gibov ter uporabo materiala, ki ni podvržen funkcionalnosti predstava vodi pogled opazovalca v želeno smer. Percepcija je tesno povezana s svetlobo, nastopajočimi in glasbo. Odsevne površine v interakciji z lučjo odpirajo zorne kote opazovanja, ki korelirajo z glasbo in naravo prostora, v katerem posamezen plesalec najde svoj prostor in čas.

SKUPAJ
Ko gledamo, vidimo (horizonte, ki se topijo, izginjajoča pristanišča v daljavi) koliko smo včeraj naredili; kot očesa (okoli vas) in tebe.
Ko pojemo, ne prepoznaš nas.
Ko govorimo, ne prepoznaš nas.
Migotaš.
Ko gradimo, postavljamo (roko na roko, pristan v pristan, stopalo, okoli tebe), telo po telo.gradimoKozmoremoinznamo
Samo zdi se ti.
Samo skupaj smo.
Nikogar drugega ni.


Predstava je bila izbrana na javnem pozivu mreže Pan-Adria za koprodukcijo v sodobnem plesu. Premiero je doživela lani na prvi izvedbi festivala Visavi v Gorici (I), ki ga v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica organizira organizacija Artisti Associati.

PETRA HRAŠČANEC
že vrsto let deluje na polju uprizoritvenih umetnosti kot plesalka, koreografinja in pedagoginja. Njena dela obeležuje raziskovanje telesa kot realiteto izvedbe skozi različne medije. Kot izvajalka se poleg avtorskih del pojavlja tudi kot zunanja članica WEE COMPANY iz Norveške. Svoja dela producira skozi umetniško organizacijo 21:21 ali partnersko organizacijo de facto ter v sodelovanju s celo vrsto hrvaških institucij kot so Kazalište &TD, Zagrebačko kazalište mladih, Pogon Jedinstvo in Zagrebački plesni centar. Na Zagrebški plesni akademiji dramskih umetnosti vodi kolegij sodobna plesna tehnika.

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Koreografija: Petra Hreščanec v sodelovanju s plesalci Tesa Ljubić, Lara Frgačić, Ariana Prpić, Viktoria Bubalo, Ema Crnić, Una Štalcar Furač, Tea Maršanić (zamenjava)
Glasba: Alen & Nenad Sinkauz
Kostumografija in scenografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Oblikovanje svetlobe: Marino Frankola
Fotografija: Ivica Ivčević, Neven Petrović
Grafični oblikovanje: Danijel Žeželj
Producent: Tena Bošnjaković
Odnosi z javnostjo: Ivana Sansević

Produkcija: Umjetnička organizacija 21:21


Koprodukcija: Mreža Pan – Adria (Zavod EN-KNAP, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Kud Moment, SNG Nova Gorica, Zagrebački plesni centar, a. Artisti Associati Soc. Coop. and Zagrebački plesni ansambl)
 


30. junij 2021 ob 20:00

Velika dvorana

Trajanje: 40 minut

Vstopnice:
12 eur; 8 eur dijaki, študenti, upokojenci; brezposelni in hendikepirani vstop prost

 

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas