Vašhava - pogovor z ustvarjalci

Vašhava - pogovor z ustvarjalci

V sredo, 16. decembra 2020 smo se preko spleta z ustvarjalci plesnega filma Vašhava pogovarjali o njegovem nastanku in vsemu, kar jih je navdihovalo in vodilo pri kreaciji. Pogovor si je možno ogledati na povezavi: VIMEO pogovor

Pred ogledom pogovora z ustvarjalci vas vabimo, da si ogledate plesni film Vašhava na povezavi: VIMEO film

Pogovarjali so se koreograf Iztok Kovač, režiser Sašo Podgoršek, filozof dr. Stojan Pelko in plesalka Ana Štefanec Knez.

Vašhava je poslednji korak revirskega rudarskega filmskega sodobnega plesa, ki se je začel z Vrtoglavim ptičem (1996), nadaljeval z Domom Svobode (2000), se spraševal Kaj boš počel ko prideš ven od tu? (2006) – in sklenil v Vašhavi (2014).Povezujejo jih plesne koreografije Iztoka Kovača, oko in kamera Saša Podgorška– in tudi jedrna zasedba skupine EN KNAP.
Govorimo o sodobnem plesu, a tudi o plesnem filmu kot specifični dialoški ne le umetnini, ampak kar umetnosti (kot je plesni film npr. Wendersova Pina o Pini Bausch). V filmu se zvrsti plejada plesalcev, ki so tvorili EN-KNAP Group in v katerem prvoosebno predstavijo svojo izrazno in umetniško zavezanost sodobnemu plesu, ter obenem povzamejo ključni vokabular skupine.
Privilegij tega pogovora je, da o umetnosti slišimo govoriti tako od tistega, ki si jo je zamislil (koreografiral) in tiste, ki jo je izvedla (odplesala) kot od tistega, ki jo je posnel (»kinematografiral«).

-----------------------
Pogovor je gostil Abonma Transferzala v sklopu Tovariškega abonmaja, ki je abonma šestih neodvisnih odrov in gledališkega muzeja za pedagoške delavce: Stara mestna elektrarna, Gledališče Glej, Vodnikova domačija Šiška, Center kulture Španski borci, Mini teater, Plesni Teater Ljubljana, SLOGI - Gledališki muzej.

« Napovednik|Izobraževanje|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

doma

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas