Pozor hud ples 3

Pozor hud ples 3

didaktična plesna predstava (12+)

Iztok Kovač in Luke Thomas Dunne predstavljata najnovejšo produkcijo Zavoda EN-KNAP, »Pozor hud ples 3«, ki je nadaljevanje uspešne zgodbe, ki jo EN-KNAP piše že vse od leta 2010, ko je nastala prva tovrstna didaktična predstava, s katero so mladostnike popeljali do vprašanj o identiteti gibalnega izraza, iskanju vzgibov za umetniško delo ter odkrivanju skrivnosti kompozicijskih struktur. Takrat je Mojca Kumerdej za Delo o predstavi, ki je dosegla skoraj 10.000 mladih, zapisala: »Pozor hud ples! tako predvsem ni plesna predstava, ampak izvrstno narejena učna ura o sodobnem plesu.« Sledila ji je razširitev pod imenom »Pozor hud ples 2 – Vrnitev legend«, ki je bila svojevrsten didaktični pripomoček v obliki plesne predstave. Predstava je kronološko in pregledno predstavila zgodovino sodobnega plesa ter se razvila v pravo plesno avanturo oziroma akcijsko pustolovščino s sodobnimi prijemi. Gledalca je vpeljala v genezo sodobnega plesa s predstavitvijo cele vrste plesnih legend z zvenečimi imeni ter s serijo ilustrativnih koreografskih podob in plesnih stilov iz različnih obdobij.

Tako sedaj pred nami stoji tretja didaktična pustolovščina preprosto naslovljena »Pozor hud ples 3«.  Če se je prva naslanjala predvsem na EN-KNAP-ovo zgodovino, druga na zgodovino sodobnega plesa, gre pri tretji za fokus na samega plesalca in njegov poklic. Pred očmi gledalcev se bo izrisal plesalčev dan vse od identitete, jutranjih rutin, sestavljanja koreografije pa vse do izsečkov že sestavljenih koreografij.


---------------------------------
Kaj je lahko bolj atraktivnega kot gib, ki vznemiri, kot gib, ki pelje stran od sveta »tu in sedaj« v nek drugačen svet, v katerem se čuti naselijo v vse pore plesalčevega in tudi gledalčevega telesa? Kako ne samo razumeti, ampak tudi ugledati samega sebe in hkrati videti svet z drugačnimi očmi, ga začutiti – preko avtentičnosti gibalnega izraza? Vse to in še več bomo odkrivali v predstavi Pozor hud ples 3, ki bo tako sodobni ples kot življenje plesalcev postavila v bližnji plan in kakor pod drobnogledom odkrivala njegove skrivnosti in zakonitosti.

Po dokumentarnem odrskem dogodku Pozor hud ples! (2010), ki se je izkazal kot prava didaktična uspešnica in vznemirljivem preletu skozi zgodovino sodobnega plesa v Pozor hud ples 2: Vrnitev legend (2015) tretja različica obe predstavi prešije in nadgradi v vznemirljivo interaktivno predavanje / popotovanje, ki je še v večji meri prilagojeno mladi publiki, ki svet zaznava predvsem preko vizualnega medija. Pozor hud ples 3 tako vsebuje ključne prvine, ki se dotikajo vprašanja identitete gibalnega izraza, iskanja vzgibov za umetniško delo in odkrivanja skrivnosti kompozicijskih struktur ter obljublja kompilacijo najbolj atraktivnih plesnih momentov, ki jih postavlja v širši uprizoritveni okvir. Poleg tega se bo predstava dotaknila tudi življenja plesalcev (od blizu!) in določenih tem, s katerimi je ples ontolološko povezan vse od svojih začetkov, kot je vprašanje identitete, rituala, glasbe, zgodbe...

Ključna točka predstave je približanje sodobnega plesa širši publiki in njegova emancipacija kot neskončno odprtega polja, ki skozi uprizoritev vrhunskih plesalcev skupine EN-KNAP Group dobiva subjektivno perspektivo, svežo podobo in obljublja novo interaktivno pustolovščino. Didaktična plesna predstava je nadvse primerna za izvedbo kulturnih dni za učence in dijake osnovnih in srednjih šol. Prav tako kakor dve predhodni uspešnici, ki ju je videlo več kot 10.000 otrok in mladostnikov iz cele Slovenije, vsebuje atraktivni (v)pogled v svet sodobnega plesa in zapolnjuje vrzel, ki zeva v odnosu med izobraževalnim sistemom in sodobno scensko umetnostjo.

Andreja Kopač


 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Koncept: Luke Thomas Dunne, Andreja Kopač, Iztok Kovač, Juš Milčinski, Ana Štefanec Knez
Režija:  Luke Thomas Dunne, Iztok Kovač
Ustvarjalci in izvajalci: Giorgia Belotti, Luke Thomas Dunne, Rada Kovačević, Juš Milčinski, Radoslav Piovarči, Tamás Tuza

V predstavi so uporabljeni izseki iz predstav in filmov produkcije EN-KNAP, avtorjev:
Iztoka Kovača, Matjaža Fariča, Edwarda Cluga, Simoneja Sandronija, BOJANA JABLANOVCA, Sebastijana Horvata, Andreje Rauch Podrzavnik, Saše Podgorška ter glasba Johna Zorna, Draga Ivanuše, Igorja Stravinskega, Mitje Vrhovnika Smrekara, Gaetana van den Bergha, Borisa Kovača in Omarja Ismaila.


Vizualije: Omar Ismail, Sašo Podgoršek
Oblikovanje svetlobe: Hotimir Knific, Jaka Šimenc
Scenografija: Iztok Kovač, Jaka Šimenc
Kostumografija: Katarina Škaper, EN-KNAP
Vodji vaj: Nohemi Barriuso, Ana Štefanec Knez
Trenerji: Nina Fajdiga, Maša Kagao Knez, Branko Potočan, Jernej Sever, Irena Tomažin Zagoričnik, Lukas Zuschlag
Fotografije: Andrej Lamut
Izdelava kostumov: Katarina Škaper, Atelje d.o.o.
Tehnična izvedba: Leon Curk, Omar Ismail, Hotimir Knific, Gal Škrjanec Skaberne, Špela Škulj
Izvršna produkcija: Zala Česnik
Oblikovanje plakata: nejaaka
Stiki z javnostjo in uredništvo: Nina Smerkol
Marketing:  Goran Pakozdi
Vodja financ: Julija Travančić
Organizatorka in koordinatorka programa: Katja Gabrijelčič
Direktorica Španskih borcev, vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič
Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač
Produkcija: Zavod EN-KNAP
 

Program Zavoda EN-KNAP podpirata: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo (ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev) in Ministrstvo za kulturo RS.
 


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

 

Morda vas zanima tudi

Kulturna vzgoja

Kulturna vzgoja

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas