FILMSKA MONTAŽA IN GLEDALIŠKO-PLESNA PREDSTAVA 20th CENTURY FOG – MEGLA STOLETJA (SŠ)

FILMSKA MONTAŽA IN GLEDALIŠKO-PLESNA PREDSTAVA 20th CENTURY FOG – MEGLA STOLETJA (SŠ)

Kulturna vzgoja/Kulturna vzgoja/Ples in gledališče/8.12.2015 13:30

Interdisciplinarni kulturni dan, ki ga organizirata Slovenska kinoteka in Zavod EN-KNAP. Zajema ogled znamenitega Eisensteinovega filma Oklepnica Potemkin (1925) s predavanjem v okviru programa Kino-katedra za srednješolce v Slovenski Kinoteki, in ogled predstave Matjaža Zupančiča 20th Century Fog – Megla stoletja v Centru kulture Španski borci. 

Dvajseto stoletje je stoletje filma. Filmske glasbe. Je stoletje plesa. Film je vzpostavil montažo kot osrednje načelo, ključni »terminus tehnikus« novih medijev. Če je v običajni naraciji montaža osnovno sredstvo za strukturiranje zgodbe – pomenov (to velja tako za film in gledališče kot ples) – je v primeru predstave 20th Century Fog – Megla stoletja, avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, stvar obrnjena: osrednja zgodba je montaža sama. Skozi arhetipske plesne, filmske in glasbene vzorce predstava raziskuje paradoks umetnosti v najbolj krvavem stoletju: pričevanje kulture kot dokument barbarstva, kot bi dejal W. Benjamin.

Predavanje v Kinoteki, ki bo potekalo pred ogledom predstave, bo razgrnilo ključne revolucionarne montažne postopke, ki jih je v dvajsetih letih prinesla sovjetska montažna šola, in izpostavilo navezavo na gledališko plesno predstavo 20th Century Fog – Megla stoletja.


Vstopnina in ostalo: po dogovoru
Dostopno za gibalno ovirane
 

 
 


Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas