MAVRICA (V/3+, OŠ1)

MAVRICA (V/3+, OŠ1)

Kulturna vzgoja/Kulturna vzgoja/8.12.2015 13:03

Svetlobna predstava za otroke

Predstavljamo izvirno in v našem prostoru edinstveno didaktično predstavo Mavrica, ki otrokom na privlačen način približa fizikalna dejstva svetlobe. Hudomušna in iskriva svetlobna robotka, glavna junaka predstave, s pomočjo svetlobe radovedno raziskujeta prostore in predmete okoli sebe. S pomočjo oblike in barve iščeta enostavne odgovore na zapletena vprašanja o svetlobi. Robotka spremljamo na begu pred temo, potovanju skozi svet senc v spekter barv in svetlobe.

Predstava enega naših najboljših gledaliških oblikovalcev svetlobe Jake Šimenca otrokom na privlačen način približa pojme, kot so svetloba, barva in oblika. Mavrici sledi pogovor z ustvarjalcem, v katerem otrokom dodatno pojasni lastnosti svetlobe in prikaže nekaj svetlobnih trikov, denimo iz snopa pisanih žarkov otrokom pričara čisto belino.

DODATNE INFORMACIJE:
Predstava Mavrica skupaj s pogovorom z ustvarjalcem na didaktičen in konkreten način prikaže fizikalna dejstva svetlobe: ko zmešamo primarne svetlobne barve – rdečo, mordo in zeleno svetlobo – dobimo belo, če sekundarne, pa temo. S tem prikažemo, da je svetlobni barvni svet drugačen od likovnega, kjer so osnovne barve rdeča, modra in rumena. Otroci v pogovoru z ustvarjalcem po predstavi izvedo številna zanimiva fizikalna dejstva o svetlobi, npr. da sta svetloba in tema prijateljici, ko skupaj ustvarita senco, ki nam poda informacijo o obliki in globini. Predstava lahko gostuje tudi v vrtcih in šolah, in je posebej prilagojena za nivo vrtca (3-5 let) in za nivo šole (6 -9 let). Primerna je za tehnične ali kulturne dneve.

Mavrica je nastala okviru Unescovega mednarodnega leta svetlobe 2015. UNESCO je skupaj z Združenimi narodi in evropskim združenjem fizikov leto 2015 razglasil kot mednarodno leto svetlobe in tehnologij, povezanih s svetlobo.
 

vstopnina: 4 eur (in po dogovoru)
traja: 25 min 
gostuje
dostopno za gibalno ovirane

teme za pogovor: svetloba in tema, barve, fizikalna dejstva svetlobe
uporabno pri predmetih: likovna vzgoja, tehnična vzgoja
dodatno gradivo: dostopno na www.svetloba.net
najmanjše število prijav za izvedbo dogodka: 40

priporočena dodatna dejavnost: pogovor z ustvarjalcem po predstavi s prikazom svetlobnih trikov 

 
 


Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas