HUDA MRAVLJICA (V/2+, OŠ/1)

HUDA MRAVLJICA (V/2+, OŠ/1)

Kulturna vzgoja/Ples in gledališče/28.3.2014 13:45

Bila je huda mravljica ... ki je drugim mravljicam nagajala pri delu in igri, jih cukala in strašila, po tleh metala bananine olupke, brez prestanka rigala, lončarju pobila vse lonce na trgu, vrh vsega pa napadla še bika in ga pohrustala. Ampak s takim obnašanjem ni prišla daleč. Kmalu namreč ni bilo nikogar več, ki bi mu lahko nagajala in ga strašila. Vse mravljice, vsi biki, lončarji in otroci so se razbežali in poskrili. In ničesar več ni bilo, kar bi lahko razbila in uničila. Sredi ruševin in črepinj je ostala čisto, čisto sama. Takrat je spoznala, da sta hudobija in uničevanje nesmiselna in da je življenje mnogo prijetnejše, kadar živimo v slogi in sožitju z ljudmi in stvarmi, ki nas obdajajo.

Kljub temu, da se je do drugih mravljic grdo obnašala, pa ji tega ne zamerijo in ji slabega ne vrnejo z enakim. Sprejmejo jo medse in ji dajo priložnost, da popravi škodo, ki jo je povzročila. Med urejanjem nereda mravljice skupaj zapojejo in zaplešejo, najbolj vesele pa so, če se jim na odru pridružite tudi vi, otroci.
Interaktivna plesna predstava za najmlajše gledalce je nastala po motivih že skoraj ponarodele otroške pesmice Branka Rudolfa in Marijana Vodopivca Huda mravljica, ki je v različnih duhovitih izvedbah rdeča nit predstave in dobi, čisto po ljudsko, nov, drugačen konec. Predstava z glasbo, plesom in besedo pripoveduje preprosto zgodbo o odraščanju, o sprejemanju odgovornosti in o sodelovanju.

 


V/2+, OŠ/1
vstopnina: 5 eur (in po dogovoru)
popust glede na število obiskovalcev
traja: 35 minut
gostovanje

dostopno za gibalno ovirane

teme za pogovor: sobivanje v slogi, popravljanje napak,
uporabno pri predmetih: slovenščina, glasbena vzgoja, telesna vzgoja
najmanjše število prijav za izvedbo dogodka: 100

priporočena dodatna dejavnost:
pogovor z ustvarjalci
 

"V predstavi je mravljica najprej predstavljena kot živalska vrsta s svojim rodom in nalogami, ki so ji pisani v gene. Ta prestavitev pa se sklene v stavek, da se mravlja najraje igra. V očarljivih kostumih Barbare Stupica razigrane mravljice (prekinjeno) zgradijo iz cirkuških prvin, različnih otroških iger in prepoznavnega Kovačevega plesnega jezika. S kratkimi replikami in dialogi, predvsem pa po zaslugi izvrstne glasbe Tomaža Groma, ki ga po avtorski glasbi za otroke že poznamo, se ustvarja radoživ in pester svet duhovitih živalic. Njihovo igro prekinja in jim nagaja huda mravljica. Tukaj se razpre pripovedna predloga uprizoritve, ki pesmico Branka Rudolfa in Marjana Vodopivca interpretira na nov način. V dramaturški okvir ji doda vprašanje kaj se z mravljico zgodi če je tako huda, da je pohrustala celo bika, še prej pa vztrajno nagajala drugim mravljicam. Zato je huda mravljica ostala sama in nobena druga se ni hotela več igrati z njo. V tej samoti se ji pojavita kes in prošnja drugim mravljica po odpuščanju, ki se seveda izpeljeta na najlepši možni način, saj finale predstave soustvarijo tudi mladi gledalci, ki se mravljicam pridružijo pri plesu in igri. Vizualno podobo predstave zaokrožujejo duhovite ilustracije oblikovalskega tandema nejaaka." Radio Slovenija 2, Kulturnice (Petra Tanko) 


O ustvarjalcih

Iztok Kovač

Koreograf Iztok Kovač, ustanovitelj zavoda EN-KNAP, umetniški vodja plesne skupine EnKnapGroup in direktor centra kulture Španski borci, v devetdesetih letih umesti pojem slovenskega sodobnega plesa tako rekoč iz nič v evropski in svetovni kulturni prostor. S skupino En-Knap, ki jo je v Belgiji ustanovil leta 1993, je gostoval tako rekoč na vseh pomembnih svetovnih festivalih in prostorih, kjer se je v zadnjih dveh desetletjih pisala plesna zgodovina. V dvajsetletnem intenzivnem delovanju je v evropskem prostoru sodobnega plesa zagotovil zaščitni znak, v katerega kvaliteto že od začetkov vlagajo vplivni koproducenti. Za svoje delo je prejel vrsto najprestižnejših mednarodnih nagrad, leta 1994 kot prvi predstavnik sodobnega plesa tudi nagrado Prešernovega sklada, leta 2012 pa tudi Župančičevo nagrado, najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana na področju umetnosti in kulture.

EnKnapGroup

Mednarodni plesni ansambel EnKnapGroup je po sedmih letih delovanja, v katerih je sodeloval s 23 domačimi in tujimi avtorji ter ustvaril 17 celovečernih predstav, pod umetniškim vodstvom in v režiji mednarodno uveljavljenega koreografa Iztoka Kovača prvič ustvaril tudi predstavo za najmlajše gledalce.

 

 
 

Morda vas zanima tudi

Kulturna vzgoja

Kulturna vzgoja


Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas