Koreografski obrat #9: Obratovati skupaj

Koreografski obrat #9: Obratovati skupaj

Plesni performans

Nika Arhar, Tina Benko, Jaka Bombač, Jana Jevtović, Ema Križič, Nina Pernat, Tini Rozman, Liza Šimenc, Sunčan Stone in Ajda Tomazin vas vabimo, da se nam pridružite 3. 6. 2024 ob 18h v Španskih borcih, na Koreografskem obratu #9: Obratovati skupaj.

Nomad Dance Academy Slovenija od leta 2020 gostuje in skupaj s povabljenimi ustvarjalci sooblikuje Koreografski obrat, ki skozi različne formate sodelovanja omogoča, da se skupina ljudi za več časa in z več prostora kot ponavadi posveti procesom ustvarjanja v sodobnih plesnih praksah. Kot je zapisal Jaka Bombač, je “Koreografski obrat eksperimentalni studio za preizkušanje novih oblik komunikacije, združevanja in ustvarjanja.” In tokratna oblika Koreografskega obrata je obratovati skupaj. Pridružite se nam!
 

- - -

Namesto celočevernih predstav, ki so od začetka sedemdesetih let preteklega stoletja postale pravilo sodobnoplesne proizvodnje, je Koreografski obrat oblika predstavljanja kratkih koreografskih in drugih predstavitvenih oblik sodobnega plesa, ki se zvrstijo v enem samem večeru. Njegova funkcija je, širiti spekter koreografskih oblik, estetik in praks, ki obstajajo druga ob drugi in se lahko oplajajo, omogočiti koreografom preizkušanje zamisli in konceptov pred občinstvom brez tveganj, kvarnih posledic ali javnih pritiskov, zagotoviti različne formate njihove možne refleksije, generirati jezik refleksije (nove oblike teoretizacij koreografskih praks) ter javnost na različne načine informairati o plesnem delu v vseh njenih možnih časovnostih.

Obrat v imenu pomeni preokret v dolžini, kolažnih predstavitvah in formatu, ki združuje umetniške, kuratorske, teoretsko-zgodovinske in izobraževalne plesne prakse, hkrati pa je obrat tudi organizacija proizvodnje, ki omogoča, da se kompozicijske, konstrukcijske, performativne in diskurzivne oblike plesa srečajo, da imajo naše različne dejavnosti zagotovljen predstavitveni prostor, svojo legitimiteto in da si jih je mogoče na enem mestu ogledati v njihovih razlikah.

Koreografski obrat si prizadeva uvesti fluidnost funkcij pri njihovih proizvajalcih: producenti, kuratorji ter umetniki od dogodka do dogodka Koreografskega obrata menjajo svoje ustvarjalne in proizvodne funkcije. Vsak kuratorski sklop Koreografskega obrata bo oštevilčen in dokumentiran. Njegove programske enote (posamezna dela, ki so predstavljena v okviru posameznega Koreografskega obrata) se lahko razvijajo in pojavijo v naslednji razvojni fazi na naslednjem koreografskem obratu, lahko se razvijejo tudi v celovečerne predstave, vkolikor se izkaže, da imajo za to potencial, v prostor se lahko umeščajo na galerijski (več enot sočasno) ali gledališki način (z različnimi prostorskimi orientacijami med avdiotrijem in odrom).
 

 

 

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorji_ce: Nika Arhar, Tina Benko, Jaka Bombač, Jana Jevtović, Ema Križič, Nina Pernat, Tini Rozman, Liza Šimenc, Sunčan Stone in Ajda Tomazin 
Produkcija: Nomad Dance Academy Slovenija
Fotografija: Nina Pernat
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana
Partnerja: Španski borci in DUM Društvo umetnikov


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
Vstop prost!

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas