Neforma #107

Neforma #107

Serija izvedbenih improvizacij

V času, ko se jeziki še niso razvili, so ljudje že oddajali razne glasove. Poskušali so zveneti drugače, da jih ne bi zamenjevali za ptiče ali krokodile. Tudi kakšen nenavaden ritem se je zaslišal, ko so roke strgale sladko korenino ali klatile čebelji panj z drevesa. In gibanje ni bilo vedno smiselno in predvidljivo ...
A s čim se je začelo?
S petjem ali skokom?
In kaj je sledilo?
Krik ali zasuk, udarec ali padec?
Smo v stanju miru ali nemira? Smo v vojni? S čim smo pravzaprav prežeti.

Prepričaj se na lastne oči, na stosedmi Neformi, 12. 2., leta 2024 po zadnjem štetju, ob osmi večerni uri v Španskih borkah. Vabljen_a!

Tokratna z gosti in gostjami Ajdo Nino Škvarč, Kanyem Michelom Obengo, Dunjo Bahtijarević, Szymonom Pimponom Gąsiorkom.

  

Neforma, serija izvedbenih improvizacij, povezuje dva medija, oziroma ustvarjalce iz dveh umetnostnih zvrsti, glasbenike, ki se na poseben način ukvarjajo z zvočnostjo, in izvajalce, katerih glavno orodje je njihovo telo; neguje in omogoča razvoj improvizacije kot prakse in odrskega dogodka; je študijsko-procesno orientirana in pozdravlja napake, zdrse, odrske katastrofe, saj se zaveda, da so to najboljši študijski primeri.

Če ne želimo, da Neforma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre. Poleg plesalcev in glasbenikov Neforma k razmišljanju o improvizaciji vabi tudi pisce. Ideja je predstaviti ljudi, ki imajo poseben pristop do odra in umetnosti na splošno. S tem ko jih pripeljemo na ozemlje živega dogodka, verjamemo, da bi to lahko odprlo ustvarjalne izkušnje za vse udeležence Neforme, tudi za občinstvo samo. Neforma vabi umetnike kot goste in obenem kot gostitelje. Odločijo se lahko spremeniti protokole, predlagati različne načine sodelovanja z občinstvom in celo lokacijo in format svoje improvizacije. 

V letu 2024 cikel snujeta Nataša Živković in Samo Kutin.

 

Ajda Nina Škvarč je začela svojo plesno pot v Glasbeni šoli Trbovlje, leta 2021 je zaključila šolanje na Umetniški gimnaziji SVŠGUGL. Trenutno je v drugem letniku Plesne akademije v Zagrebu, kjer še naprej širi svoje umetniške horizonte. Kot plesalka in soustvarjalka se je Ajda pojavila na odru v produkcijah: "Lee" avtorice Alexandre Madsen in "Zajedno/Geometrijski Plesovi" Ane Mrak. Posebej rada raziskuje področje koreografije in je tako pod mentorstvom Jerce Rožnik Novak v letu 2020 ustvarila solo "(OD)GOVOR(M)I", ki ga je predstavila tudi na plesnem festivalu Fronta. Leta 2021 se je preizkusila v koreografiranju svojega prvega avtorskega dela z naslovom "PSST", pod mentorstvom Maje Delak na SVŠGUGL.

Kany Michel Obenga je 22-letni plesalec, rojen v Ljubljani, po očetovi strani napol Gabonec. Svojo lastno plesno skupino je ustanovil že v vrtcu. Njegova plesna pot se je začela v hip hopu, nato pa se je razvila naprej in širše skozi različne sodobne stile, v marsičem zahvaljujoč zaključenemu programu sodobnega plesa v Ljubljani SVŠGUGL. Zaradi njegovih izjemnih plesnih dosežkov mu je Plesna zveza Slovenije podelila naziv solist leta 2017. Kot plesalec je sodeloval na številnih prireditvah, opernih predstavah v SNG Opera in balet Ljubljana, plesnih predstavah v Cankarjevem domu, v muzikalu Briljantina, pa tudi v filmih Codelli in Na sočni strani Alp. Trenutno zaključuje svojo diplomo iz uprizoritvenih umetnosti na Codarts University of the Arts (Rotterdam) v obliki enoletnega pripravništva pri gledališču Luzerner v Švici.

Dunja Bahtijarević je pevka, pesnica in prevajalka, živeča v Zagrebu. Poje tradicionalne pesmi in raziskuje glasbene kontekste, ki jim dajejo novo življenje. Nenehno preiskuje svoje korenine, povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost, tako v poeziji kot v glasbi, ki jo ustvarja. V duetu Dunjaluk z Luko Čapeto interpretira pesmi iz bosanske tradicije sevdaha z glasom, električno kitaro in improvizacijo. Je članica mednarodnega kolektiva Chant Électronique, ki združuje akustično in elektronsko glasbo v interpretaciji tradicionalnih pesmi. Je ena od vokalistk v progresivni jazz in world music zasedbi Mimika Orchestra.

Szymon Pimpon Gąsiorek - poljski bobnar in skladatelj je diplomiral na konservatoriju za ritmično glasbo v Kopenhagnu, trenutno živi v Sloveniji. Znan je iz vodilnih post-jazz zasedb Pimpono Ensemble in Pimpono 2+4 ter skupine E/I, ki deluje v polju minimalistične glasbe. Je tudi član več eksperimentalnih duetov, med njimi Alfons Slik (z Grzegorzem Tarwidom), Czajka & Puchacz (s Kajo Draksler), Boys Cry (z Gianluco Elio) in Wood Organisation (s Tomom Jacobsonom). Aprila 2022 je pri Pointless Geometry izdal svoj debitantski solo album "Pozdrawiam". Album udobno prehaja med pop estetiko, transom in eksperimentiranjem. Je tudi sovoditelj neodvisne založbe Love & Beauty Music in festivala Idealistic.

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija in organizacija: Zavod Sploh
Gib: Ajda Nina Škvarč, Kany Michel Obenga
Glasba: Dunja Bahtijarević, Szymon Pimpon Gąsiorek

Kuratorica plesnega programa: Nataša Živković
Kurator glasbenega programa: Samo Kutin
Gib: Ajda Nina Škvarč, Kany Michel Obenga
Glasba: Dunja Bahtijarević, Szymon Pimpon Gąsiorek

Fotografije
Ajde Nina: Lana Baltič
Kanyja Michela Obenga: Anja Papuga
 

 


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
5 eur (na blagajni Španskih borcev)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas