12Petdeset Mb/s

12Petdeset Mb/s

Plesna instalacija mešanih tehnologij

Plesna instalacija obravnava kompleksne procese sledenja podatkov posameznikov - štirje plesalci fabien prioville dance company se podajo na samostojno raziskavo sodobnih podatkovnih procesov skozi koreografijo in poskušajo odgovoriti na vprašanje, kako se neprestanemu zbiranju naših informacij sploh lahko ognemo, ali celo upremo. Skozi medij sodobnega plesa abstrahirani procesi virtualne izmenjave fizično in estetsko zaživijo. 

Koreografija dobi interaktivno formo z vključitvijo mobilne aplikacije, ki je bila razvita v sodelovanju z ekipo MIREVI na Univerzi za uporabne znanosti v Düsseldorfu. Aplikacija občinstvu zagotavlja ozadje o videnem, informacije  o predstavi in njenih izvajalcih, del informacij presega mejo intimnosti. Prostor odra postane dostopna akcijska cona, v kateri gibanje plesalcev deluje kot surovi podatki, poslani neposredno na pametne telefone občinstva, informacije pretvorjene v znanje. Koreografska celota temelji na treh fenomenih večplastne tehnologije: zajemu gibanja, QR kodah in NFC oznakah, vsak od teh zahteva svoj pristop, svojevrsten interaktiven proces.

 

Večinoma me zanima tehnologija, ki jo imajo ljudje v rokah. To postaja že poklic. Kako tehnologija vpliva na naše življenje, naše odnose? Če v središče postaviš, kaj ljudje uporabljajo, ne kaj vedo, se nenadoma dotakneš drugačnega občinstva. 
— Fabien Prioville

Fabien Prioville je končal študij na Centre national de danse contemporaine (Cndc) v Angersu. Delal je z Édouardom Lockom in njegovo zasedbo La La La Human Steps v Montrealu, preden se je pridružil Philippu Blanchardu v Stockholmu. Leta 1999 je postal član plesne hiše Tanztheater Wuppertal Pina Bausch in nastopal v repertoarju, na primer, v Cafe Müller. Prav tako je nastopal v filmih, na primer, v Govori z njo (2002) Pedra Almodovarja in v Pini (2011) Wima Wendersa. Od leta 2006 dela kot samostojni plesalec in koreograf, sodeloval je z imeni, kot so Josef Nadj, Davis Freeman, Louise Lecavalier, Shutaro Oku, Hauschka, Tetro+A, Chris Cutler ali Michiel van Erp.

Leta 2010 je ustanovil svojo plesno zasedbo in postal član plesne mreže iDAS NRW. Poslej je ustvaril več kot eno produkcijo na leto in uprizoril večino svojih del v Tanzhaus NRW v Düsseldorfu. Od virtualne resničnosti in sodobnih tehnologij do raziskovanja globoko osebnega in čustvenega tkiva v vseh nas, delo njegove zasedbe obsega različne medije. Večji festivali, kot so Lyon Dance Biennial in Festival Tokyo ali Open Look St. Petersburg, prav tako Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, so sodelovali z zasedbo pri razvoju VR plesnih filmov za prizorišča in festivale.


 

dogodek je del 

FOKUS: TEHNOLOGIJE PLESA / PLES TEHNOLOGIJ
7. - 9. FEB 2024 / Španski borci

S tridnevnim Fokusom se En–Knap znova odpravlja v širšo krajino sodobnega plesa v virtualnem prostoru. Ob tem se loteva formata dogodka kot dinamičnega plesnega laboratorija, predstave kot potopitvene izkušnje, kot proces iskanja umetniškega in estetskega vmesnika, ki bi brezhibno prepletel fizično telo na odru z njegovim ustreznikom v digitalnem prostoru.

Program prvega Fokusa je kuriran izbor del dveh sodobnoplesnih hiš fabien prioville dance company in En–Knap, njunih medsebojnih in zunanjih sodelovanj, ki so gostujočim umetnikom in umetnicam ponudila platformo za raziskovanje in eksperimentiranje na hitro razvijajočem se področju.

Vabljeni, da se nam pridružite pri vznemerljivem podvigu, kjer se sodobni ples sreča s svojo virtualno mejo - ali širitvijo?

PROGRAM:

fabien prioville dance company
12PETDESET MB/S
oder / plesna predstava

7. FEB 2024 / 18:00 & 21:00
Velika dvorana

/

En–Knap virtualna plesna produkcija
ODER 360 NAPREJ NAZAJ
oder 360 / video instalacija

8. FEB 2024 / 16:00 - 21:00
Galerija Internacionala

/

fabien prioville dance company & En–Knap Group
PLEŠOČI (P)OGLEDI
oder / plesna predstava

9. FEB 2024 / 20:00
Velika dvorana

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Koncept in koreografija: Fabien Prioville
Asistentka koreografije: Azusa Seyama Prioville
Plesalci: Kino Luque, Francesca Ciaffoni, Tijana Prendović, Tommaso Bertasi
Glasba: Otacílio Melgaço
Kostumografija: Uta Meenen
Producentka: Hannah Busch
Asistentka produkcije: Clara Vinnemeier
Komunikacija: Alexandra Schmidt
Znanstvena podpora in tehnična izvedba: Ekipa MIREVI z Univerze za uporabne znanosti v Düsseldorfu pod vodstvom prof. Christiana Geigerja
Sledenje gibanja: Ben Fisher, Niklas Tluk
Razvoj aplikacije: Alexander Giesbrecht, Calvin Huhn
Omrežna infrastruktura: Daniel Glomberg
Oblikovanje uporabniškega vmesnika: Kim Tischer
Tehnična usmeritev: Alexander Giesbrecht
Koordinacija: Ivana Družetić

Koprodukcija je tanzhaus nrw. Podprli so jo Ministrstvo za kulturo in znanost dežele Severno Porenje-Vestfalija, Kulturni urad glavnega mesta Düsseldorf, Ministrstvo za gospodarstvo, inovacije, digitalizacijo in energijo dežele Severno Porenje-Vestfalija ter Sklad za uprizoritvene umetnosti s sredstvi komisarja za kulturo in medije - New Start Culture #TakeAction.


Velika dvorana

Trajanje: 50 minut

Vstopnice:
12 eur (redna cena) / 8 eur (cena s popustom)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas