Moji najdražji rituali

Moji najdražji rituali

Mednarodno plesno sodelovanje

Rituali so lahko pomirjujoči in omejujoči, saj gre za tradicijo in običaje, ki jim sledimo. Lahko jih razumemo kot formalne, obvezne in omejevalne ali kot način, da občutimo pripadnost večji skupini. Človeška rasa je raznolika v svojih kulturnih, družbenih in generacijskih vidikih. Obredi imajo pomembno družbeno vrednost.

Plesalci pod vodstvom koreografinje Sophie Bulbulyan sodelujejo pri oblikovanju in izboljšanju svojih plesnih veščin. Njihov cilj je bil raziskati koncept dvoumnosti v različnih ritualih, ki jih posamezniki doživljajo v svojem življenju, vključno s kulturnimi, verskimi in družinskimi rituali. Njihov cilj je vizualizirati, kako se posamezniki prilagajajo tem ritualom in ustvarjajo svoje, medtem ko krmarijo po strukturnih elementih, ki jih vsiljujejo. Kako se izogniti občutku zaprtosti?

Sodelovanje

Predstava je nastala na treh SHARE Creative kampih za plesalce in koreografe, v Narodnem gledališču GANA v Akri (GH), Zagrebškem plesnem centru v Zagrebu (CR) in Errenteria Udala (SP). Poudarek tega projekta Share dance je na ritualih in njihovem pomenu.

SHARE (2020−24) je vključujoč, inovativen, povezujoč in edinstven mednarodni družbeno-kulturni projekt, nastal na podlagi izkušenj in primerov dobrih praks; kot rezultat skupnih prejšnjih mednarodnih projektov, v katerih so sodelovali umetniki iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. SHARE ustvarja 4-letni projekt (2020-2024), osredotočen na izobraževanje, ustvarjanje in skupnosti v Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu. SHARE je zakoreninjen v nadnacionalnem partnerstvu, ki združuje izkušnje s severa (Slovenija, Španija, Francija, Hrvaška) in juga (Kamerun, Palestina, Burkina Faso, Senegal, Gana) za izvajanje dejavnosti krepitve zmogljivosti. To vidimo kot bistven medkulturni pristop. Z vsemi izmenjavami SHARE – umetnikov, mentorjev in strokovnjakov – se vzpostavi pretok kulturnih dobrin in storitev, tako sever-jug kot jug-jug. Vzpostavlja se mednarodna mobilnost z rezidencami, programi turnej in načrti distribucije izdelkov.

Ustvarjalci

Predstava je sodelovanje med Zavodom Exodos Ljubljana (SI), Compagnie DK-BEL (FR), Kultura Kreatiboa / Errenteria Udala (SP) in Zagrebačkim plesnim centrom / Zagreb Dance Center (CR) s pridruženimi partnerji Compagnie Tamadia (Burkina Faso), Narodno gledališče GANA in Senegal Campus (Senegal).

V koreografiji francoske avtorice Sophie Bulbulyan projekt vključuje 8 čudovitih plesalcev iz Kameruna, Burkine Faso, Gane, Hrvaške, Španije in Francije. Predstava, ki je nastala med dvema rezidencama v Gani in na Hrvaškem, premierno uprizorjena 21. septembra 2023 v Lekuona Fabriki, po tretji in zadnji rezidenci v Errenterii v Španiji.« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Plesalci:
Tchina Ndjidda (Kamerun)
Djibril Ouattara (Burkina Faso)
Tessa Ljubić (Hrvaška)
Jone Amezaga del Frago (Španija)
Raymond Siopathis (Francija)
Charlotte Manu (Gana)
Gabriel Bokorvi (Gana)

Koreografinja/mentorica:
Sophie Bulbulyan (Francija)

Tehnična ekipa/mentorji:
Oblikovalka zvoka: Sokhna Assietou Diallo (Senegal)
Mentor: Jure Vlahović (Slovenija)
Luč: Alassane Diedhiou (Senegal)
Mentor: Luka Curk (Slovenija),
Tehnični direktor: Borut Cajnko (Slovenija)
Video, fotografija: Borut Bučinel (Slovenija)

Producentki: Nataša Zavolovšek (Slovenija), Patricia Arocena (Španija)
Izvršna producentka: Irena Silić
Produkcija gostovanja: Zavod Exodos v sodelovanju z Zavodom En–KnapVelika dvorana

Trajanje: 50 minut

Vstopnice:
12 eur (redna cena) / 8 eur (s popustom)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas