Na poteh Evrope

Na poteh Evrope

Član zasedbe En–Knap, Mattia Cason bo v Španskih borcih znova uprizoril solo performativ, ki se umešča na presečišče plesa, filma in dolgoročne antropološke študije nastaja v sodelovanju z Alessandrom Contejem in Muhammadom ‘Abd al-Mun’imom. Trojec je nastopil na malem morju manjših festivalov in v odročnih kulturnih kontekstih, povečini robnih krajih države - marginah regije. Predstava je zaživela v obliki majhnih terenskih akcij, kjer pa je učinkovito dosegala to, kar si je zadala - postati močna diskurzivna intervencija.

 

Na poteh Evrope (2023) je prvi možni prevod besedila, ki ima dva naslova, dva avtorja, dve povsem različni zgodbi, a je v resnici eno samo. Prvič, gre za sirski rokopis iz 15. stoletja, ki se osredinja na pustolovščine Aleksandra Velikega v Afriki in Aziji. Drugič, gre za bolj sodobni roman sirskega begunca, ki je ubesedil svoje tvegano potovanje od Alepa do Ljubljane. Predstava, ki prevaja vse to gradivo v gibanje in podobe, je nekakšen poskus ‘Kinoteatra’, najbolje jo opiše prav ta izraz.

Če obstaja en koncept, ki se ujema s ‘civilizacijo’, je to gotovo ‘nelagodje’. ’Civilizacija in njena nelagodja’, kot namiguje eno ključnih besedil te ’civilizacije’. Naslov je prevod, kot da bi hotel povedati, da je civilizacija krpanka različnih kultur, selitev idej, običajev, vrednot in ritualov, njihovih prenosov in preslikav. In vendar se zdi, kot da civilizacija ’potrebuje’ ’drugega’, zamišljene ali namišljene razlike in predsodke, da bi sama bila zamišljena ali namišljena skupnost in enotnost. Zdi se, da ’potrebuje’ korenine. In meje. In ograje. In zidove. In ko bi, namesto da bi se oklepala korenin, sledila potem?

 

Glasba

V soboto, 24. februarja se bo predstavi Na poteh Evrope znova pridružil glasbenik Tine Grgurevič alias Bowrain, ki bo v koncertni formi povezal tri umetnike različnih izrazov in narodnosti - Mahmuda Al Khatiba, Ali R Taha, Rasfana Havala. Vsak od treh umetnikov se bo predstavil v svojem umetniškem jeziku, na koncu bodo v skupnem nastopu predstavili še fuzijo le-teh. 
Dvojni dogodek, ki je srečanje plesa, kinoteatra in glasbe umešča sodobne migracije kot ključne za bolj afroazijsko Evropo.

 

 

Avtorji

Mattia Cason, rojen v Bellunu (Italija), je diplomiral iz antropologije in vizualnih študij (Univerza v Sieni) ter magistriral iz etnologije in kulturne antropologije (Univerza v Bologni) ter arabskega in amharskega jezika in literature (Univerza v Neaplju). Nadalje je študiral igro na Akademiji za dramske umetnosti v Udinah in ples na Šoli za sodobni ples Maslool v Tel Avivu. Poslej je plesal v plesnih zasedbah Fresco in Inbal, pa tudi z različnimi neodvisnimi koreografi iz Izraela. Leta 2020 se je preselil v Istanbul, kjer je začel delati s koregrafinjo Işil Biçakçi, a sta zaradi pandemije Covida-19 projekt morala preložiti. Od leta 2021 je član En–Knap Group, z zasedbo je ustvaril svojo prvo plesno predstavo Etiopijke/Le Etiopiche (2022).

Alessandro Conte, rojen v Arpinu (Italija), je večdisciplinarni umetnik, ki se ukvarja z gledališko kompozicijo in družbeno-kulturnimi veščinami. Sprva se je izobraževal v plastiki in vizualni umetnosti, nato v igri, v preteklih 20 letih pa je izkusil gledališče in film v vseh njunih raznolikih vidikih: kot performer, tehnik, odrski režiser, scenarist in dramaturg. V zadnjih letih je svojo desetletno sektorsko usposobljenost zaobrnil v širše ekološko in antropološko obzorje, kjer je vse bolj zavezan raziskovanju habitatov in družbeno-kulturne dramaturgije, skozi katero tvorijo teksturo, dialogu med človeškimi in nečloveškimi entitetami ter razvoju skupnosti.

Muhammad ‘Abd al-Mun‘im, rojen v Alepu (Sirija) palestinskima staršema, je diplomiral iz ekonomije (Univerza v Alepu). Leta 1994 je ustanovil založbo, ki se je osredinjala na prevode evropskih klasikov, pa tudi inovativnih sodobnih avtorjev s Srednjega Vzhoda. Leta 2016 je moral zaradi pritiska tajne službe sirskega režima zbežati iz Sirije. Prepotoval je Turčijo in Balkan ter dosegel Ljubljano. Poslej je napisal številne članke za lokalne časopise in dve knjigi: kratko zgodbo Dolga senca (2019), ki je dočakala objavo, in roman Na poteh Evrope, ki še čaka na objavo.

« Napovednik|Humanistika|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Koncept, besedila in koreografije: Mattia Cason
Dramaturgija: Alessandro Conte
Izvajajo: Mattia Cason, Alessandro Conte, Muhammad ‘Abd al-Mun‘im
Izvirno besedilo v arabščini: Muhammad ‘Abd al-Mun‘im
Oblikovanje luči: Alessandro Conte
Video: Mattia Cason, Alessandro Conte, Francesco Sossai, Alberto De Nart, Andrej Lamut, Federico Boni, Stefano Bergomas
Video montaža: Mattia Cason, Alessandro Conte
Animacija: Alessandro Conte, Sergio D’Innocenzo
Kostumografija: Katarina Markov (Atelje d.o.o), Claudia Cavagnis (La Cruna dell’Ago), Paola D’Incà (Fuori dai Piedi), Andrea Ferletic
Rekviziti: Diego Cason, Katarina Markov, Vladimir Vodeb, Andrea Ferletic
Prevodi: Mattia Cason, Gianfrancesco Lusini, Spela Trošt, Luke Thomas Dunne, Giacomo Klein
Produkcija: Mattia Cason and Alessandro Conte
Koprodukcija: Zavod En–Knap

Podpora:

Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Ekipa Zavoda En–Knap:

Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda En–Knap: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda En–Knap: Marjeta Lavrič / Tehnični koordinator: Jaka Šimenc / Tehnična podpora v Španskih borcih: Omar Ismail, Leon Curk, Hotimir Knific, Gal Škrjanec Skaberne, Špela Škulj / Izvršna producentka: Karmen Keržar / Komunikacijska in kreativna strategija: Dražen Dragojević / Komunikacijsko in kreativno izvrševanje: Valerija Intihar / Oblikovanje: Marko Damiš / Vodja financ: Julija Travančić / Koordinatorka in organizatorka dogodkov: Katja Gabrijelčič

Program Zavoda En–Knap, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 


Velika dvorana

Trajanje: 120 minut

Vstopnice:
12 eur (redna cena) / 8 eur (s popustom)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas