Gran Bolero

Gran Bolero

Klasična skladba, ki je vse prej kot klasična. Ves orkester, vsi instrumenti, v nasprotju s konvencijami, zbrani, ubrani v en sam crescendo v C-duru z nekaj strateškimi podvojitvami oz. konceptualnimi preskoki & all that jazz, eno samo ponavljanje oz. stopnjevanje, ki traja dobre četrt ure in temelji na izključno dvotaktnem ritmu s 169 ponovitvami. Ostinato, natanko tisti ritem, ki bo prevladoval v ’mehanski’ glasbi in na ’klubskih’ plesiščih v drugi polovici 20. in prvi polovici 21. stoletja. ’Mehanski’ ni naključni pridevnik. Notranja ’logika’ skladbe je ’mehanska’, redukcija s ponavljanjem. A ponavljanjem, ki proizvaja minimalne razlike, ’male variacije’. Ponavljanje oz. stopnjevanje, ki izčrpava, a se ne izčrpa. Ponavljanje kot zankanje. Boléro (1928).

Gran Bolero (2018). Konceptualni preskok. ’Komad’, ki je ponavljanje in je ponavljanje ’komada’, ki je ponavljanje. Ponavljanje z razliko, variacijo. Ponavljanje oz. stopnjevanje, ponavljanje kot zankanje. Zankanje učinkuje ciklično, nenazadnje spiralno. Ne preseneča, da se je ponavljanje kot zankanje oz. stopnjevanje, z glasbo v koreografijo, gib, nenazadnje glas, upodobilo oz. utelesilo natanko ciklično, spiralno. Gran Bolero je orkestriranje, instrumentiranje dueta plesnih skupin, ansamblov, odnosov, relacij med skupinama in v skupini, skozi ponavljanje oz. stopnjevanje, da bi natanko v napetosti tistega ’še!’, gona, vztrajanja, izčrpavanja, ki se ne izčrpa, vzniknila skupnost, njena vez, njeno tkivo, njena meja, njen presežek. Ni slabo za ’komad’, ki je ponavljanje in je ponavljanje ’komada’, ki je ponavljanje. In znova in znova. In še vedno in še vedno. Ponavljanje ne ubija, ponavljanje odrešuje. —  Dražen Dragojević Gran Bolero je prvotno nastal v okviru mednarodne mreže Aerowaves, vozlišča za evropska plesna odkritja. Leta 2020 je izvirna produkcija s Špansko zasedbo prejela veliko špansko priznanje za performativne umetnosti MAX za najboljšo plesno produkcijo. Izvedba v produkciji En–Knap in ZPA je v letu 2023 v sklopu poletne turneje polnila večje poletne odre v regiji: Križanke v okviru Festivala Ljubljana, letno gledališče Veneranda v okviru festivala 62. Hvarske Ljetne Priredbe na Hrvaškem, ter letno prizorišče Festivala Purgatorije v črnogorskem Tivatu. V jesenskem sklopu turneje je Gran Bolero navdušil tudi obiskovalce VISAVÌ festivala sodobnega plesa v Gorici (IT).»Bilo je leta 2009, ravno sem se vrnil v domače mesto, Madrid, po nekaj letih v Londonu. Bil sem žalosten. Počutil sem se, kot da bom izgubil nekaj, kar mi je bilo življenjsko pomembno: ljubezen do plesa.

Leta 2011 smo imeli v Madridu obsežne demonstracije. Šlo je za gibanje Indignados. Ljudje so se podali na ulice, spali so na trgih, da bi sporočili: Dovolj! Želeli smo prenovljenje, prerojenje, želeli smo ustaviti sistem, ki je bil pokvarjen.

To so bili dnevi, polni upanja na spremembe.

Ravelov Boléro se je pojavil okrog tistega trenutka, sredi vaje. Bil je kot nagon, kot vlak, ki goni naprej, poln energije. Dal mi je nekakšno obljubo: če vstopiš, te popeljem nekam na novo. Vstopil sem.« — Jesús Rubio Gamo

 

Jesús Rubio Gamo (1982) je neodvisen plesalec in koreograf iz Madrida. Njegova dela so bila predstavljena na mednarodnih festivalih, kot so Chantiers d’Europe (Théâtre de la Ville-Paris), Dancenet Sweeden, Escena Contemporánea (Madrid), The Greenwich and Docklands International Festival (London), FAEL (Lima), Birmingham International Dance Festival, ARC for Dance (Atene), International Theatre Amsterdam, Hay Festival ...Dve leti zapored (2017 in 2018) je bil v okviru mednarodne mreže Aerowaves izbran za enega od 20 najpomembnejših mladih koreografov v Evropi. Španski nacionalni radio mu je leta 2020 podelil nagrado OJO CRÍTICO na področju plesa.

Zagrebški plesni ansambl (ZPA) je uveljavljena skupina za sodobni ples (edina stalna skupina za sodobni ples na Hrvaškem), ki ohranja zavidljivo kontinuiteto dela, izobraža vrsto uveljavljenih hrvaških plesalcev in plesnih strokovnjakov, gostuje na številnih uveljavljenih festivalih in v gledališčih na Hrvaškem in po svetu ter od svojih začetkov do danes ostaja brezkompromisna v svojem umetniškem izrazu. Slovi po izvirnih delih, performativni moči izvajalcev in edinstveni pripravljenosti odgovoriti na izzive različnih avtorskih poetik. Želimo vas opozoriti, da predstava vsebuje goloto.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Idejna zasnova in koreografija: Jesús Rubio Gamo
Asistentka koreografije: Alicia Cabrero
Asistentka koreografije v Sloveniji in na Hrvaškem: Clara Pampyn
Izvajalci: En–Knap Group (Nuria Capella Florensa, Mattia Cason, Tina Habun, Davide Lafabiana, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini) & Zagrebški plesni ansambel (Luna Lilek, Nika Lilek, Silvija Musić, Endi Schrötter, Linda Tarnovski, Karlo Topolovec)

Glasba: José Pablo Polo, na osnovi glasbe Boléro (Maurice Ravel)
Oblikovanje svetlobe: Leon Curk, po izvirnem načrtu Davida Picaza
Kostumografija: Katarina Markov (Atelje d.o.o.)
Vodja vaj EKG: Ana Štefanec Knez, Luke Thomas Dunne
Vodja vaj ZPA: Petra Valentić
Fotografija in trailer v Španskih borcih: Andrej Lamut
Fotografija v ZKM: Jelena Janković
Oblikovanje promocijskega materiala: Valerija Intihar
Tisk: Tiskarna Januš
Produkcija: Zavod En–Knap in Zagrebški plesni ansambel

Ekipa En–Knap:
Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda En–Knap: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda En–Knap: Marjeta Lavrič / Tehnični koordinator: Jaka Šimenc / Tehnična podpora v Španskih borcih: Omar Ismail, Leon Curk, Hotimir Knific, Gal Škrjanec Skaberne, Špela Škulj / Izvršna producentka: Karmen Keržar / Komunikacijska in kreativna strategija: Dražen Dragojević / Komunikacijsko in kreativno izvrševanje: Valerija Intihar / Oblikovanje: Marko Damiš / Vodja financ: Julija Travančić / Koordinatorka in organizatorka dogodkov: Katja Gabrijelčič

Ekipa Zagrebškega plesnega ansambla:
Umetniško vodenje in produkcija ZPA: Petra Glad Mažar, Petra Valentić / Produkcijska podpora ZKM: Danijel Popović / Tehnična podpora v ZKM: Saša Bogojević, Anton Modrušan, Kruno Miljan, Bruno Fretze, Aleksandar Čavlek / Odnosi z javnostmi: Ivana Lulić (ZPA), Danica Juričić (ZKM) / Vodja financ: Višnjica Neufeld

Program Zavoda En–Knap, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Program Zagrebškega plesnega ansambla podpirata: Mesto Zagreb, Ministrstvo za kulturo in medije Republike Hrvaške, program se odvija v partnerstvu z ZKM – Zagrebačko kazalište mladih.

 


 

 


Velika dvorana

Trajanje: 50 minut

Vstopnice:
12 eur (redna cena), 8 eur (dijaki, študenti, upokojenci)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas