Mrzli Havaji / Nekaj koreografij

Mrzli Havaji / Nekaj koreografij

dvojni plesni večer

Sigrid Stigsdatter Mathiassen
MRZLI HAVAJI

»Umakne se. Raziskuje neizmerno praznino, ozemlje užitka in kraljestvo tišine, ki nastane potem, ko se nekaj zlomi. Tako kot se zlomljeno srce, ponovno sestavi zato, da bi se ponovno zlomilo, ona gradi lik, ki diha, se vzdigne in nato izgine. S pomočjo giba in glasbe, besed in pesmi, z lahkotnostjo potuje med kruto realnostjo in mehkobo njenega domišljijskega sveta.«

Mrzli Havaji je solo, ki si ga lahko predstavljamo kot ezoteričen roman, kjer fikcija postane zemljevid za ponovno osmišljanje resničnosti. Gre za paradoks in svojevrsten mit, v katerem skuša Sigrid Stigsdatter Mathiassen, danska umetnica, ki živi med Amsterdamom in Kopenhagnom soočiti željo po izpostavljanju in željo po intimi, željo po biti nekdo in željo po biti nihče. To je delo, ki ga zaznamuje zlomljeno srce, razočaranje in zavrnitev.

Sigrid Stigsdatter Mathiassen je umetnica, ki potuje skozi ples z odprtim srcem in kritičnim umom ter želi pripovedovati zgodbe točke, kjer se resničnost sreča s fantazijo in fikcijo.


Jacopo Jenna
NEKAJ KOREOGRAFIJ

V delu italijanskega koreografa Jacopa Jenne, Nekaj koreografij, plesalka Ramona Caia v seriji dialogov z neprecenljivo kolekcijo posnetkov raznolikih plesnih stilov, ki se prikazujejo na projekciji, poustvarja prikazano zgodovino plesa ter jo istočasno, z minimalnimi neskladji, tudi spreminja. Gre za metakoreografijo, ki nenehno išče pozornost publike, preko katere se soočata preteklost in sedanjost.

V prvem delu plesalka uteleša, transformira, povezuje in daje obliko plesnemu telesu, ki ga vidimo na platnu. Iz svoje nevtralne pozicije nenehno analizira njegovo dinamiko, svobodo in njegov neposreden izraz. Z novo interpretacijo uspe telo izkoreniniti iz domišljijskega sveta in ga postaviti na oder pred občinstvo.

V drugem delu predstave sledi še avtorski video Roberta Fassone-ja, ki povezavo med telesom na odru in videom še poglobi. Pred nami se pojavijo sekvence vizualnih koreografij spojene s prizori divjih pokrajin, brez sledi človeka.

Jacopo Jenna je koreograf, performer in filmski ustvarjalec, ki ustvarja odrska dela, videe in instalacije. Njegova dela na novo osmišljajo telo v razmerju z gibom, skozi ples in koreografijo ustvarjajo različne performativne kontekste.


 

Mrzli Havaji
Mrzli Havaji
Nekaj koreografij
Nekaj koreografij

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Ustvarjalci MRZLI HAVAJI
Koncept, koreografija in nastop: Sigrid Stigsdatter Mathiassen / Glasba: Lora Deniz
Kostumografija: Ginta Tinte / Dramaturgija: Antonia Steffens / Umetniško svetovanje: Merel Heering, Kristin De Groot / Tehnika in svetlobno oblikovanje: Edwin van Steenbergen / Video in trailer: Paul Sixta / Fotografija: Anna van Kooij / Zahvala: Andreas Hannes, Tiana Hemlock-Yensen, Charlie Laban Trier, Carolien Verduijn, Annejon Okhuijsen / Produkcija: Dansateliers Rotterdam, Azkuna Zentroa (Bilbao, ES) / Finančna podpora: Gemeente Rotterdam.
 

Ustvarjalci NEKAJ KOREOGRAFIJ
Koncept, koreografija in videokoreografija: Jacopo Jenna / Ustvarjalno sodelovanje in nastop: Ramona Caia / Ustvarjalno sodelovanje in video: Roberto Fassone / Originalna glasba: Francesco Casciaro / Oblikovanje svetlobe: Mattia Bagnoli / Kostumografija: Eva di Franco / Organizacija: Luisa Zuffo / Produkcija: KLm – Kinkaleri / Koprodukcija: Centrale Fies / S podporo: Azienda Speciale Palaexpo, Mattatoio | Progetto PrendersiCura

EN-KNAP PRODUKCIJA GOSTOVANJA
Umetniški vodja CK Španski borci, direktor in umetniški vodja Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič / Izvršna producentka programa Plesna Vesna: Karmen Keržar / Uredništvo in stiki z javnostjo: Nina Smerkol / Marketing: Goran Pakozdi / Tehnična izvedba: Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut, Leon Curk, Špela Škulj / Koordinator tehnične ekipe Španskih borcev/EN-KNAP: Jaka Šimenc /
Produkcija: Zavod EN-KNAP

 

Predstava gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.

 

 

 

 


Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 

 


Velika dvorana

Trajanje: 90 minut

Vstopnice:
12 eur; 8 eur dijaki, študenti, upokojenci; brezposelni in hendikepirani vstop prost

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas