Neforma 59

Neforma 59

Serija glasbeno-performativnih improvizacij

V novemberski Neformi se srečata dve dvojici. Plesni par sta mati in hči, Jasna Knez in Maša Kagao Knez, glasbeni tandem pa Uroš Rojko in Luka Juhart. V plesu preplet tradicije izraznega plesa, sodobnega plesa in afriških vplivov, v glasbi sodobna klasika, premišljene kompozicije in virtuoznost. 21. novembra lahko na velikem odru Španskih borcev v živo spremljate kaj bo ob srečanju in mešanju vplivov, izkušenj ter znanj nastajalo.

Luka Juhart se je po opravljeni Glasbeni gimnaziji v Mariboru vpisal na Državno visoko šolo za glasbo v Trossingenu (Nemčija), v razred prof. Huga Notha. Leta 2005 je opravil pedagoško, leto kasneje pa še umetniško diplomo. Podiplomski študij je v mojstrskem razredu prof. Stefana Hussonga na Visoki šoli za Glasbo v Würzburgu (Nemčija) zaključil leta 2008. Je večkratni nagrajenec mednarodnih in državnih tekmovanj, dobitnik nagrade dr. Roman Klasinc za izjemne umetniške dosežke (2001), nagrade sklada DAAD za najboljšega tujega študenta Državne visoke šole za glasbo v Trossingenu (2002), nagrade Iris Marquardt Preis (2003) za enega najboljših študentov iste šole, dobitnik Zlate ptice za glasbo (2008)...

Uroš Rojko je študiral klarinet pri prof. Francu Tržanu na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani in prof. Alojzu Zupanu na Akademiji za glasbo v Ljubljani, nato kompozicijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani (prof. Uroš Krek), na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu (prof. K. Huber) in Hamburgu (prof. György Ligeti). Prejel je številna mednarodna priznanja, doma pa nagrado Prešernovega sklada (1988). Uroš Rojko živi in deluje med Berlinom, Dunajem in Ljubljano in je redni profesor za kompozicijo in glasbeno teorijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot skladatelj in kot pedagog se zavzema za odprt, internacionalno ozaveščen ustvarjalni diskurz. Njegova dela izvajajo širom Evrope, v Ameriki, Kanadi, Avstraliji, Južni Koreji in Japonski. Nastopa tudi kot klarinetist, zlasti v duu z akordeonistom Luko Juhartom.

Maša Kagao Knez je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in gledališka ustavarjalka. Z uprizoritvenimi umetnostmi se je srečala že kot otrok skozi delo svoje mame Jasne Knez. Maša kot plesalka, igralka in koreografinja deluje tako na področju gledališča kot plesa, tako v institucionalnem okviru kot na neodvisni sceni. Njeno ukvarjanje z afriškimi plesi je v našem prostoru edinstveno. Njeno spajanje sodobnega plesa in sodobnih afriških plesov je sprejeto in smatrano kot kredibilno in relevantno umetniško delovanje v obeh poljih. Je umetniška direktorica zavoda za kulturne dejavnosti Studio 25 in vodi Plesni studio XXV, v okviru katerih poučuje in ustvarja avtorske predstave. Leta 2013 je kot plesalka prejela nagrado Ksenije Hribar.

Jasna Knez je plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja. V svojem delu nadaljuje tradicijo slovenskega izraznega plesa svoje prve učiteljice plesa Žive Kraigher (ki izhaja iz plesnega izročila Meta Vidmarjeve). Skozi leta je kot plesalka sodelovala v predstavah koreografov sodobnega plesa, ustvarila številne avtorske projekte s katerimi je gostovala na takrat najvidnejših regionalnih festivalih. Kot koreografinja je ustvarjala tudi za gledališče, že desetletja pa poučuje orientalske plese, izrazni ples ter odrski gib na raznih koncih Slovenije. V sodelovanju z glasbeniki, slikarji, cineasti raziskuje improvizacijo kot posebno plesno zvrst.
 

« Napovednik

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod SPLOH

Glasba: Luka Juhart (akordeon), Uroš Rojko (klarinet)
Ples: Maša Kagao Knez, Jasna Knez


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

 

Morda vas zanima tudi

NEFORMA 59 danes, 21. novembra ob 21h odpade zaradi bolezni!

Novice

NEFORMA 59 danes, 21. novembra ob 21h odpade zaradi bolezni! Nadomestni datum bomo sporočili takoj, ko bo na voljo. Hvala za razumevanje!

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas