Adrienn Hód ter Guy Nader in Maria Campos sodelujejo z EnKnapGroup

Adrienn Hód ter Guy Nader in Maria Campos sodelujejo z EnKnapGroup

Novice/23.6.2015 14:15

V Španskih borcih bomo med 23. in 26. junijem gostili madžarsko koreografinjo Adrienn Hód, med 26. in 28. avgustom pa libanonskega koreografa Guyja Naderja in koreografinjo Mario Campos. Uveljavljeni koreografi mlajše generacije bodo letos vodii plesno delavnico, maja prihodnje leto pa z mednarodnim plesnim ansamblom EnKnapGroup uprizorili plesni diptih (»double bill«).

Madžarska koreografinja Adrienn Hód je trenutno eno najbolj vročih evropskih koreografskih imen, slovi po svežih in eksperimentalnih pristopih. Leta 2007 je v Budimpešti ustanovila plesno skupino Hodworks, zadnje desetletje pa je tudi redna predavateljica plesne improvizacije na budimpeštanski akademiji za sodobni ples.

S svojo skupino Hodworks je februarja letos v Španskih borcih gostovala s predstavama Zora (Dawn; 2013) in Kako biti smrtnik (Conditions of Being a Mortal; 2014); za Zoro je lani prejela madžarsko nagrado Rudolfa Labana za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa. Skupina Hodworks je v Španskih borcih prvič nastopila že pred dvema letoma s koreografijo Basse Danse (2012).

Libanonski koroegraf, plesalec in igralec Guy Nader živi in ustvarja v Barceloni. Ker je začel kot gledališki igralec in režiser, je v preteklosti sodeloval s številnimi umetniki in skupinami iz različnih disciplin – plesa, gledališča in vizualnih umetnosti, med njimi Maqamat Dance Theatre in La Intrusa ter Roser López Espinosa in Mickaelom Marsom. Na podlagi različnih disciplin in tudi borilnih veščin je razvil edinstven koreografski jezik, in zadnje desetletje ustvarja tudi lastna dela, za katera je bil večkrat nagrajen. V njih raziskuje različne vidike komunikacije in zaznave, redno pa sodeluje tudi s špansko plesno ustvarjalko Mario Campos.

Z ansamblom EnKnapGroup sta Med 26. majem in 5. junijem že sodelovati tudi Pavol Liška in Kelly Copper, umetniški vodji slovite newyorške eksperimentalne gledališke skupine Nature Theater of Oklahoma. Predstavo Purusit of Happiness (Na sledi sreči), ki sta jo začela ustvarjati s skupino, bosta premierno predstavila v Španskih borcih decembra prihodnje leto.

Na povezavi si lahko preberete pogovor z Adrienn Hód, ki je bil februarja letos objavljen v Delu ob gostovanju njenih predstav v Španskih borcih (avtorica intervjuja: Mojca Kumerdej).


 

 
 

Morda vas zanima tudi


Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas