Produkcija mreže Pan-Adria 2024 v Španskih borcih

Produkcija mreže Pan-Adria 2024 v Španskih borcih

Novice/21.10.2024 12:15

Studio za suvremeni ples / Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi: ALL’ARME

ALL’ARME
Produkcija Pan-Adria 2024

Beseda alarm izvira iz italijanskega izraza »all’arme!«, kar pomeni »k orožju!« ali »po orožje!« – krik opozorila, ki so ga zgodovinsko uporabljali za vzbujanje pripravljenosti in obrambe pred bližajočo se nevarnostjo napada oziroma invazije. "Arme", starejša oblika besede "armi," se nanaša na orožja za obrambo ali napad. Prav ta etimologija razkriva, da je koncept alarma tesno povezan z dejanjem priprave na boj, stalno budnostjo in pripravljenostjo na obrambo ali odziv na grožnjo. Sčasoma pa je pomen besede "alarm" presegel svoje vojaške korenine in začel zajemati opozorila na nevarnosti v širšem smislu, ki se nanašajo na različne situacije nujnih primerov. Kljub temu, da alarm sproža obrambo, odpira tudi vprašanja: Kdaj obramba postane napad? Kako uravnotežiti potrebo po zaščiti brez nevarnosti, da sam postanem grožnja?

V koreografiji za šest plesalcev Panzetti in Ticconi s Studiem za suvremeni ples gradita na ritmičnem potencialu človeškega koraka in raziskujeta moč sinhroniziranega in kolektivnega gibanja. Navdih črpata iz vojaškega koreografskega besednjaka ter se poglabljata v napetost med individualno agencijo in kolektivno silo, pri čemer se pokaže tanka meja med potrebno obrambo in možnostjo, da postanemo tisto, česar se bojimo.

Produkcija Pan-Adria 2024

Predstava ALL’ARME je nastala s podporo mreže Pan-Adria. Sedemčlanska komisija, sestavljena iz predstavnikov vseh partnerjev, je v začetku leta soglasno izrazila mnenje, da projekt nosi močan artističen izraz in strukturo ter odlično kakovost tako nastopajočih kot tudi celotne umetniške ekipe. Produkcija bo kasneje letos in v pričetku naslednjega leta v sklopu gostovanj / turneje obiskala vse partnerske institucije.

Partnerji mreže Pan-Adria so:


Zavod EN-KNAP (Center kulture Španski Borci) iz Ljubljane,
Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice,
Flota, Zavod za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev, Murska Sobota
Hrvaški kulturni dom na Sušaku iz Reke,
Zagrebški plesni center (ZKM Gledališče) iz Zagreba,
Mediteranski plesni center iz Svetvinčenata in
Artisti Associati iz Gorice

Več o mreži: spletna stran.

 
 


Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas