Film Vašhava na festivalu kratkega filma Clermont-Ferrand

Film Vašhava na festivalu kratkega filma Clermont-Ferrand

Novice/21.1.2022 12:10

Plesni film Vašhava Saša Podgorška in Iztoka Kovača je na povabilo festivala kratkega filma Clermont-Ferrand  uvrščen v selekcijo 35 plesnih filmov iz celega sveta, ki bodo prikazani v posebnem festivalskem sklopu, v tematski retrospektivi »Let’s Dance«.

Festival Clermont-Ferrand, največji tovrstni festival na svetu in drugi največji francoski filmski festival (za festivalom v Cannesu), se bo letos odvijal med 28. januarjem in 5. februarjem. Leta 2020 je festival privabil kar 172.566 obiskovalcev in gostil več kot 3.600 filmskih ustvarjalcev in sodelavcev.

---
O FILMU

EN-KNAP Productions
Vašhava

Film iz leta 2014 je šesti film v filmski produkciji Zavoda EN-KNAP in predstavlja vrhunec plesne filmske produkcije zavoda, saj vsebinsko zaključuje 15-letno odslikavo industrijske epohe, ki je v več kot 150 letih zaznamovala trboveljsko dolino.

V filmu se mednarodna plesna skupina EN-KNAP Group, edini stalni ansambel za sodobni ples pri nas, posveti rodnemu kraju avtorja Iztoka Kovača, ko se ta še zadnjič sooči z rudniškimi prostori, predno ti za vedno izginejo iz kolektivnega zavednega. Od njih se plesalci in ustvarjalci poslovijo dostojno. Še zadnjič jih napolnijo z vitalnostjo življenja, kot ga doživljajo sami. Trdo, konkretno delo prednikov v teh prostorih nadomesti izpiljen EN-KNAPovski plesni izraz, utrjen s plesalci iz Anglije, Švedske, Madžarske, Hrvaške in Slovenije.

Film je bil premierno prikazan 1. septembra 2014 v Slovenski Kinoteki, na Festivalu Slovenskega filma istega leta pa je prejel nagrado za najboljšo montažo.

Ustvarjalci
Koreografija: Iztok Kovač
Ustvarjalci in izvajalci EN-KNAP Group: Luke Thomas Dunne, Ida Katarina Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec, Tamás Tuza / Gostje: Gyula Cserepes, Barbara Kanc, Katja Legin, Lada Petrovski Ternovšek, Ravi Ternovšek
Fotografija: Sven Pepeonik / Scenografija: Niko Novak / Kostumografija: Valter Kobal / Montaža: Sašo Podgoršek / Oblikovanje zvoka: Charo Calvo
Produkcija EN-KNAP: Meta Lavrič, Iztok Kovač, Sašo Podgoršek
Produkcija: Zavod EN-KNAP
S podporo: Filmski sklad RS

---
O FESTIVALU

Zametki festivala segajo v leto 1979, ko je univerzitetno filmsko združenje v Clermont-Ferrandu prvič organiziralo teden kratkega filma. V naslednjih treh letih je bila ustanovljena neprofitna organizacija "Sauve qui peut le court métrage", z namenom približevanja dogodka festivalskemu formatu, pridobili so finančno podporo na lokalni in državni ravni ter leta 1982 prvič izpeljali tekmovalni program, v katerega so bili uvrščeni francoski kratki filmi, med tem ko so mednarodne filme prikazali v posebni sekciji kot spremljevalni program.

Prvi mednarodni tekmovalni festival je bil organiziran leta 1988, leto kasneje pa so že zabeležili 28.000 obiskovalcev. Številka je do leta 1995, ko je festival obeleževal stoletnico kinematografije,  narasla do 100.000 obiskovalcev.

Danes gre za največji festival kratkega filma na svetu in drugi največji francoski filmski festival za Cannesom, ki se bo letos odvijal med 28. januarjem in 5. februarjem. Je eno najpomembnejših mednarodnih vozlišč filmskih ustvarjalcev in delavcev, ki poleg festivala organizira sejem kratkega filma, izobraževanja za mlade ustvarjalce in profesionalce, podpira filmsko produkcijo, ki se izvaja v regiji.

Lansko leto je glavno nagrado prejel ravno slovenski film Sestre, v režiji Katarine Rešek – Kukle.
 

Festival Trailer
Festival Trailer
Vašhava trailer
Vašhava trailer
 
 


Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas