Gost oddaje Panoptikum Iztok Kovač

Gost oddaje Panoptikum Iztok Kovač

Novice/3.3.2021 13:23

Vabljeni k ogledu oddaje Panoptikum nocoj na prvem programu Televizije Slovenija ob 22:50, ki se bo posvečala vprašanjem, s katerimi se soočajo gledališča v času epidemije. Kako ostati v stiku z občinstvom? Kako predrugačiti gledališko izkušnjo, brez da bi ji odvzel njeno bit? Kakšna je epidemična forma uprizoritvenih umetnosti? Kako se z izzivom prenosa predstav na splet soočajo gledališča? Kaj prinaša pobuda »izZOOMstrenega gledališča« in kaj projekt »Oder360«?


Kot odgovor tovrstnim vprašanjem, smo v zavodu EN-KNAP razvili projekt Oder360 v okviru vzpostavitve Laboratorija novih tehnologij v uprizoritvenih praksah s poudarkom na plesu ter uspešno, ob podpori mreže partnerjev Centra za Kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija, izvedli javni razpis in s tem k sodelovanju pri projekt povabili širšo množico producentov iz področja sodobnih uprizoritvenih praks.


Oder360 pomeni vzpostavitev novega tipa postprodukcije v obliki virtualizacije predstav in posebnega (vodenega) ogleda predstav z VR očali, posnetih s 360° kamero iz središča odra. Prvotna faza projekta, ki je vključevala izobraževanje in testiranje tehnologije na konkretnih primerih je pokazala, da predstave posnete s 360° kamerami, ambisoničnim zvokom in prilagojeno svetlobno podporo, gledalcu ponujajo popolnoma novo gledališko izkustvo, ga na drugačen način vežejo na vsebino predstave in razbijajo klasično gledališko formo, kjer je pogled usmerjen zgolj preko četrte odrske stene. Smer pogleda brez okvirja postane izbira posameznika, neposredna bližina nastopajočih pa privilegij, ki mu prej nismo bili priča.


Oder360 ne želi nadomestiti klasičnega ogleda predstav v gledališču, temveč vzpostaviti nov pogled, simulaker gledališča v novih okoljih in okoliščinah. Poleg tega, da je to prilagoditev na trenutno situacijo in omogočanje delovanja v razmerah epidemije, pa je predvsem nova vrsta promocije sodobnih uprizoritvenih praks in približevanje le-teh potencialnemu novemu občinstvu.


Gre za popolnoma nov umetniški žanr, ki v teh negotovih časih za umetnost in gledališče, predstavlja stik med preteklostjo in prihodnostjo ter na svojevrsten način ohranja svežino umetniških del, saj v publiki na novo vzbuja radovednost.


Več o projektu Oder360 in številnih izzivih uprizoritvene umetnosti v času epidemije se bo v studiu novinarka Nina Jerman pogovarjala z Iztokom Kovačem, umetniškim vodjem zavoda EN-KNAP in direktorjem Centra kulture Španski borci, Kim Komljanec, predstavnico Enote dramskih pisateljev Združenja dramskih umetnikov Slovenije, Igorjem Samoborjem, ravnateljem ljubljanske Drame in Matjažem Bergerjem, ravnateljem Anton Podbevšek Teatra.

Oddaja bo na voljo tudi na TV portalu www.rtvslo.si/tv in kasneje v arhivu oddaje Panoptikum (https://www.rtvslo.si/tv/oddaja/131075338)


Projekt Oder360 je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.
 

 
 


Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas