Čas si vzame, kolikor časa potrebuje

Čas si vzame, kolikor časa potrebuje

Plesna predstava

»Kako v plesu obravnavati pojem časa? Guy Nader in Maria Campos se te kompleksne teme lotita s pretanjeno abstraktno kompozicijo, ki je sestavljena iz zaporedja gibov v času, ki skozi ples ponazori njegovo minevanje. Predstava z glasbenikom v živo občinstvo neomajno vodi v hipnotično stanje: ko se zdi, kot da se plesalci s svojimi spiralnimi gibi v vertikali posmehujejo težnosti, nas zaobjame omotičnost ...« (Anna Chirescu, Springback Aerowaves)

Čas si vzame, kolikor časa potrebuje (Time Takes the Time Time Takes) je kvintet, ki sta ga soustvarila Guy Nader in Maria Campos, z glasbo Miguela Marina v živo. Je poetično koreografsko delo, fizična, vizualna in zvočna vaja z motivom nihala, ki prostor raziskuje kot partituro znotraj zvoka in giba. Predstava, ki je koprodukcija z Mercat de les Flors iz Barcelone, se je porodila iz občudovanja ritma in muzikalnosti gibanja, iz latentnega, a vseprisotnega ritma, ki ga poraja minevanje časa. Na podlagi preproste fizične naloge, kot je nihalo, sta avtorja ustvarila sekvenco kompleksnih mehanizmov, ki jo gradi in razgrajuje pet performerjev.


Libanonski koreograf in plesalec Guy Nader in španska koreografinja Maria Campos, dva izmed najbolj vročih koreografov mlajše generacije v Evropi, od leta 2006 delujeta v okviru neodvisnega ansambla, ki ima sedež v Barceloni. Ustvarila sta več odmevnih projektov, njuno delo pa je bilo predstavljeno na uglednih mednarodnih festivalih in odrih. Guy Nader je pridruženi član centra La Caldera dance and scenic arts creation center v Barceloni in je za solo  Where The Things Hide prejel prvo nagrado na mednarodnem festivalu Masdanza. Ker je začel kot gledališki igralec in režiser, je v preteklosti sodeloval s številnimi umetniki in skupinami iz različnih disciplin – plesa, gledališča in vizualnih umetnosti, med njimi Maqamat Dance Theatre in La Intrusa ter Roser López Espinosa in Mickaelom Marsom. Na podlagi različnih disciplin in tudi borilnih veščin je razvil edinstven koreografski jezik, in zadnje desetletje ustvarja tudi lastna dela, za katera je bil večkrat nagrajen. V njih raziskuje različne vidike komunikacije in zaznave.

Nader in Camposova od januarja sodelujeta tudi s plesnim ansamblom EnKnapGroup, ki ima domači oder v Španskih borcih, in sicer pri ustvarjanju nove predstave (pri dvojnem plesnem večeru bo sodelovala tudi prodorna madžarska koreografinja Adrienn Hód, ki smo jo prav tako že videli v Španskih borcih). Predstava bo premierno na ogled 12. maja letos (repriza 13. 5.).

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 


Po predstavi bo potekal pogovor z ustvarjalci, ki ga bosta vodila kritičarka Nika Arhar in Iztok Kovač, umetniški vodja Španskih borcev in direktor zavoda EN-KNAP. Gre za prvi v seriji pogovorov, ki bodo odslej potekali po predstavah v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna.

Teaser predstave - Vimeo (klik)

TIME TAKES THE TIME TIME TAKES | ČAS SI VZAME, KOLIKOR ČASA POTREBUJE
ideja, koncept: Guy Nader | Maria Campos

režija: Guy Nader

ustvarjalci in izvajalci: Maria Campos, Thais Hvid, Guy Nader, Roser Tutusaus, Magí Serra

glasba: Miguel Marin

oblikovanje svetlobe: Israel Quintero in Lidia Ayala

tehnično vodstvo: Conchita Pons
kostumografija: Viviane Calvitti, GN | MC|
produkcija: Raqscene
koprodukcija: Mercat de les Flors 

s podporo: Graner- fàbrica de creació, L’Estruch, CO2 Festival, La Caldera- Centre de creació de dansa i arts escèniques contemporànies, Paso a 2, Universidad Carlos III
v sodelovanju: Departament de Cultura /ICEC
zahvale: Fàtima Campos, Miquel Fiol, Alexis Eupierre
prva ustvarjalna faza je nastala s plesalci: Francesco Barba, Charlotte Mathiessen

 

S podporo Veleposlaništva Španije v Sloveniji
   V okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in
v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo. Festival Plesna Vesna v produkciji Zavoda EN-KNAP je prejemnik prestižne znamke EFFE, ki ga uvršča med najkakovostnejše festivale v Evropi.


     

 


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
12/8* eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni, osebe s hendikepom)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas