Žalostna misel, ki jo lahko plešeš

Žalostna misel, ki jo lahko plešeš

Plesni performans z Primožem Ekartom, Tomislavom Jovanovićem - Tokacem (Dan D) in Luko Ostrežom

PONOVITEV: 27. MAR 2024 20:00 PONOVITEV: 27. MAR 2024 20:00 stify;">Žalostna misel, ki jo lahko plešeš je misel in hkrati vodilni motiv druge celovečerne predstave avtorskega opusa, ki nadaljuje nit dvojnosti in nasprotujočih si silnic življenja, stkane iz surovosti stvarnega in vere v ideale. Osrednji lik predstavlja moški idealist, večno ujet v njemu zelo dragoceno obliko melanholije. To je moški, ki se predaja občutkom jeze in žalosti, kontemplira o absolutnosti lastne nesreče, se sprašuje o splošni eksistenci človeštva, sprejema univerzalne posledice … in pri tem UŽIVA. Uprizarja dovršeno samopodobo, pod katero se skrivata dvom ter nasprotje med silovitostjo in negotovostjo, agresijo in ranljivostjo. Lik moškega idealista bodo uprizorili trije akterji – igralec Primož Ekart, pevec Tomislav Jovanović – Tokac in plesalec Luka Ostrež – ter nas preko sladkobno obarvanih motivov do žalostnih napevov popeljali v lepe in manj lepe plati človeškega obstoja. 
 

 »Hlepim po življenju; in pohlepen sem kot umetnik. Hlepim po tistem, za kar upam, da mi lahko prinese naključje, veliko bolj kot po čemerkoli, kar lahko preračunam. In delno prav zaradi svoje pohlepnosti živim vsak dan posebej, kot temu pravijo – zaradi pohlepnosti po hrani, po pijači, po družbi tistih, ki so mi všeč, po tem, da se kaj vznemirljivega dogaja. Kljub temu pa pogledam na obe strani ceste, preden grem čeznjo. Saj s tem hlepenjem po življenju tega ne igram tako, da bi se hotel igrati tudi s smrtjo, kot to počnejo nekateri. Saj je življenje tako kratko, in dokler se lahko premikam in gledam in čutim, nočem, da bi se nehalo.« --- Francis Bacon

-

Termini predstav Žalostna misel, ki jo lahko plešeš so naslednji:

PREMIERA: 25. MAR 2024 20:00 / RAZPRODANO
PONOVITEV: 26. MAR 2024 20:00 / RAZPRODANO
PONOVITEV: 26. MAR 2024 21:00 / RAZPRODANO
PONOVITEV: 27. MAR 2024 20:00 / RAZPRODANO
PONOVITEV: 27. MAR 2024 21:00 / RAZPRODANO


Rosana Hribar je bila štipendistka DanceWEB Europe Scholarship Programme residency za mlade profesionalne plesalce na Dunaju, diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani in magistrirala iz umetnosti giba na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer Umetnost giba. V zadnjih dveh desetletjih je kot plesalka in koreografinja sodelovala s skoraj vsemi najpomembnejšimi slovenskimi koreografi in gledališkimi režiserji ter sodobno plesnimi in baletnimi skupinami doma in v tujini. Za avtorsko delo je prejela Trdinovo nagrado mestne občine Novo mesto 2008 za pomembnejše trajne uspehe na področju sodobne plesne umetnosti, najvišjo nagrado za izjemne umetniške dosežke mesta Ljubljane, Župančičevo nagrado 2011 ter najvišjo državno nagrado, Nagrado Prešernovega sklada 2015. V zadnjih letih še posebej izstopajo serije trans-žanrskega pas de deuxa, ki so gostovale širom sveta. Zanje je večkrat prejela nagrade na priznanih mednarodnih plesnih tekmovanjih v Hanovru, Ludwigshafnu in Beogradu in domači platformi Gibanica. Serije duetov so tudi trikratni prejemnik nagrade Povodni mož za najboljšo predstavo leta in plesni film 10 let, ki je med drugim tudi dobitnik nagrade Vesna za najboljši kratki film na festivalu slovenskega filma. Od leta 2016 deluje na AMEU - Akademiji za ples v Ljubljani kot docentka in vodja katedre za sodobni ples ter koordinatorka magistrskega programa.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtor: Rosana Hribar
Igra: Primož Ekart
Ples: Luka Ostrež
Vokal in glasba: Tomislav Jovanović - Tokac
Hostese: Zarja Ferlinc, Daša Resnik, Jana Bungurova
Glasba: Gal Gjurin
Luč: Andrej Hajdinjak
Fotografija: Darja Štravs Tisu, Jaka Varmuž

Premiera: 25. marec 2024, Galerija Internacionala, Španski borci
Produkcija: Flota, zavod, Murska Sobota, Flota, Ljubljana
Koprodukcija: Zavod En Knap



S podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana


Galerija Internacionala s teraso

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
Premiera razprodana. Glej ponovitve:

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas