EN-KNAP Group: TRIPLET (Odvečni)

EN-KNAP Group: TRIPLET (Odvečni)

družabni odrski dogodek

Vabimo vas na družabni dogodek TRIPLET, ki je preplet predstave v živo, moderiranega pogovora in druženja občinstva z ustvarjalci ter izkušnje ogleda delov predstave na z VR očali, posnete iz središča odra. Vabimo vas, da si ogledate plesno predstavo v živo, se zbližate z ustvarjalci predstave, sodelujete v pogovoru, uživate v privilegiranem pogledu in postanete sami svoj režiser v 360° okolju ter si ustvarite lastno dolžino večera.
 
Tokratni TRIPLET se predstavlja s plesno produkcijo skupine EN-KNAP Group, ODVEČNI, ki je bila ustvarjena v času zaprtja gledališč in sloni na eseju Odvečni človek Ilije Trojanowa. Uprizoritev bo z avtorsko glasbo v živo dopolnjeval in usmerjal gostujoči glasbenik Tomaž Grom. Tema predstave ponuja odličen vpogled v umetniško ustvarjanje na področju uprizoritvenih umetnosti ter hkrati predstavlja idealno izhodišče za nadaljnjo razpravo o času, v katerem živimo in nepredvidenih situacijah, v katerih smo se znašli. Po predstavi se bomo pogovarjali z ustvarjalci predstave ter koreografom in umetniškim vodjem Zavoda EN-KNAP Iztokom Kovačem.


O PREDSTAVI

Marec 2020.
Kulturne institucije in gledališča po vsem svetu zapirajo vrata. Kaj zdaj?
Plesalci skupine EN-KNAP Group kljub omejitvam izolacije nadaljujejo s svojim ustvarjalnim delom - ne kot skupina v studiu, ampak skupinsko, vsak zase od doma. Odkrivajo nove načine za nadaljnje ustvarjanje, ohranjanje kondicije in iščejo nove oblike komunikacije ter načine kako ustvariti predstavo, ne da bi delali skupaj v istem prostoru.

Oktober 2020.
V predvidevanju razglasitve drugega vala epidemije in ponovnega zaprtja gledališč, se ustvarjalci odločijo izvesti premiero pet tednov pred načrtovanim datumom.

Izhodišče za nastanek predstave predstavlja esej Odvečni človek, razmislek pisatelja IlijeTrojanowa o uničujoči, rušilni sili kapitalizma, ki se v imenu dobička sistematizirano odreka tako človeku, kot človeštvu.

Svoje raziskave, ideje in izzive drug drugemu  so plesalci skupine EN-KNAP Group spomladi 2020 posneli v izolaciji kot serijo video posnetkov, ki so si jih dnevno izmenjevali ter redno objavljali na spletu. Po dveh mesecih izolacije so junija 2020 specifike individualnih materialov preselili nazaj v studio in jih kolektivno razvili v posamezne sekvence predstave Odvečni.

Elementi predstave zajemajo tako serijo vnaprej pripravljenih, kot tudi nepredvidljivih sekvenc, katerih unikatno strukturo izvajalci vedno znova določajo pri vsaki izvedbi sproti.
Uprizoritev vsakokrat z avtorsko glasbo v živo dopolnjujeta in usmerjata še gostujoči glasbenik in lučni oblikovalec, ki predstavljata dodatno dramaturško linijo, nepredvidljiv izziv in vzpodbudo za plesalce skupine EN-KNAP Group.

Kot uvod v predstavo vas vabimo, da si ogledate tudi youtube serijo ODVEČNI, ki so jo plesalci ustvarjali v času karantene: POVEZAVA

Iz medijev
“Po plesnem podiju se torej intenzivno in sproti snuje moč improvizacije, porajanje prefinjenih čutnih zaznav, ki ubrano tečejo, si sledijo in se nadgrajujejo, niti ne ravno v smislu jama, celo več od tega, je tisto nekaj, kar je treba osvojiti ter zgraditi znotraj sebe, znotraj lastne telesne gibkosti in senzibilnosti v sozvočju z notranjimi čutili, tako znotraj skupine kot z glasbeno komponento. Predstavi se sledi kot poglobljeni glasbeno- plesni pripovedi, skorajda romanu, ki slika stanja in pripoveduje. Odvečni so kar berljiva koreografska kreacija, ki zariše v čas, v skupnost, izpostavi duete borb in sozvočij, solistične vzklike, tudi bahavo razkazovanje premoči, ko v prostor vstopi domnevni privid.”
Daliborka Podboj, paradaplesa.si, 5.11.2020


O projektu Oder360
Projekt Oder360, ki smo ga v Zavodu EN-KNAP prav tako začeli razvijati v času zaprtja gledališč pomeni vzpostavitev novega tipa produkcije predstav v 360° okolju in predstavitev v obliki družabnega dogodka - vodenega ogleda predstav z VR očali. Izkušnja ogleda predstave v 360° okolju ponuja gledalcu perspektivo pogleda iz središča odra in tako razbija klasično gledališko formo, kjer je pogled usmerjen zgolj preko četrte odrske stene. Smer pogleda brez varnega zavetja okvirja proscenija, ekrana ali platna, postane v 360° okolju izbira posameznika. S tem vsakemu gledalcu omogočamo, da si sam zrežira pogled na ponujeno predstavo.

Na dogodku je vsak obiskovalec opremljen s svojim kompletom VR očal, slušalk in vrtljivim sedežem.

O Zavodu EN-KNAP

Zavod EN-KNAP, ki ga je ustanovil koreograf in plesalec Iztok Kovač, je sodoben produkcijski zavod, ki pod svojim okriljem že več kot 25 let ustvaril 86 sodobnoplesnih predstav, 12 plesnih in dokumentarnih filmov ter je ustanovitelj edinega stalnega sodobnoplesnega ansambla v Sloveniji, skupine EN-KNAP Group. V času delovanja je zavod EN-KNAP izvedel več kot 500 gostovanj v več kot 30 državah sveta. Za svoje delo je prejel več kot 20 mednarodnih in domačih nagrad. Zavod EN-KNAP od leta 2009 upravlja z največjo javno infrastrukturo za sodobni ples v Sloveniji, Centrom kulture ŠPANSKI BORCI, kjer se v sodelovanju z vsaj 20 programskimi partnerji letno zvrsti več kot 600 javnih dogodkov.

 

Oder360
Oder360
Odvečni
Odvečni

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Ustvarjalci predstave ODVEČNI
Avtor: EN-KNAP Group / Ustvarjalci in izvajalci: Mattia Cason, Luke Thomas Dunne, Tina Habun, Rada Kovačević, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini / Živa glasba: Damir Avdić, Tomaž Grom, Samo Kutin, Boštjan Gombač (izmenično) / Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc, Leon Curk (izmenično) / Oblikovanje prostora: Iztok Kovač, Jaka Šimenc / Kostumografija: Katarina Škaper (Atelje d.o.o.) / Rekviziti: EN-KNAP Group
Prvotna zasedba: Giorgia Belotti, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević, Radoslav Piovarči, Tamás Tuza / Koncept: Iztok Kovač / Po knjigi: Ilija Trojanow, »Odvečni človek« / Fotografija in video: Andrej Lamut / Produkcija: Zavod EN-KNAP

Vodje vaj EN-KNAP Group: Ana Štefanec Knez, Luke Thomas Dunne / Tehnični koordinator: Jaka Šimenc / Tehnična izvedba: Leon Curk, Omar Ismail, Hotimir Knific, Gal Škrjanec Skaberne

Izvršna producentka: Karmen Keržar / Stiki z javnostjo in uredništvo: Nina Smerkol / Marketing: Goran Pakozdi / Programsko vodenje in koordinacija izobraževalnih dejavnosti: Katja Gabrijelčič / Vodja finance: Julija Travančić / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič / Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač
Uporabljena glasba v video napovedniku (teaser) je iz serije video projekta z naslovom Osamitev / Zaklep 03, avtorja Tomaža Groma

TRIPLET je del programa Oder360, ki pomeni vzpostavitev novega tipa postprodukcije v obliki virtualizacije predstav in posebnega ogleda predstav z VR očali, posnetih s 360° kamero iz središča odra.
Ustvarjalci projekta Oder360
Vodja projekta: Iztok Kovač / Kamera in montaža: Andrej Lamut / Tehnični koordinator projekta Oder360: Omar Ismail / Snemanje in obdelava zvoka: Studio 100 / Pomoč in svetovanje pri uporabi VR tehnologije: Marko Cafnik & Multiversum / Prilagoditev svetlobe: tehnična ekipa CK Španski borci / Izvršna produkcija: Katja Gabrijelčič, Goran Pakozdi / Produkcija: Zavod EN-KNAP Ljubljana in Zavod EN-KNAP Trbovlje

Produkcija: Zavod EN-KNAP

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.


Velika dvorana

Vstopnice:
12 eur; 8 eur dijaki, študenti, upokojenci; brezposelni in hendikepirani vstop prost

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas