Simone de Beauvoir o starosti

Simone de Beauvoir o starosti

pogovor od izidu knjige Starost

Po petdesetih letih bo predstavljeno prelomno delo Starost Simone de Beauvoir, ki ga je Boris A. Novak v spremni besedi označil za ’pionirsko delo o fenomenu staranja in starosti’ in, ki bi gotovo dobilo status klasike, če ne bi ostalo spregledano v senci prav tako tektonskega Drugega spola.

----------

Antropologinja dr. Irena Šumi, raziskovalka in literarna kritičarka dr. Tina Bilban, ter sociologinja dr. Alenka Švab bodo predstavile svoj pogled na prelomno delo Starost Simone de Beauvoir, ki ga je Boris A. Novak v spremni besedi označil za ’pionirsko delo o fenomenu staranja in starosti’.

Polemizirali bomo o družbeni konstrukciji starosti in različnih bioloških, kulturnih in družbenih znamenjih starosti in se vprašali zakaj vedno govorimo o ’lepih starcih’ in nikoli ’lepih starkah’.

Govorili bomo o odnosu do starosti in starih, ki je po mnenju de Beauvoir notranje povezan z razmerji moči v družbi in razredno opredeljen. Kar se najbolje kaže v dejstvu, da se s starim človekom skozi zgodovino, nihče ni nikoli poistovetil, oziroma kot zapiše sama:

»Star človek je periferija človeškega stanja; ni prepoznan in nihče se ne prepozna v njem«.

Zanimalo nas bo, kako da kot družba sprejemamo bedo, v kateri živijo revni stari, in ignoriramo probleme, s katerimi se soočajo. In ali iz tega ne sledi, da nesrečna usoda revnih starih razkriva neuspeh naše celotne civilizacije, ki nam je s produkcijskim načinom, - ki že v delovnih letih ne dovoljuje nič več kot pravico, da reproduciramo svoje življenje, - odvzela smisel obstoja. To je zločin naše družbe:

»Starostna politika je škandalozna. Toda še bolj škandalozen je način na katerega se obravnava večino ljudi tako v mladosti, kot v zrelih letih.«

 

« Napovednik|Humanistika

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: OPRO, zavod za aplikativne študije, kopord. Zavod EN-KNAP

- antropologinja dr. Irena Šumi
- raziskovalka in literarna kritičarka dr. Tina Bilban
- sociologinja dr. Alenka Švab


Bralnica

Trajanje: 90 minut

Vstopnice:
Vstop prost

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas