R.E.M.

R.E.M.

Performans - 20. Festival Exodos

“R. E. M. preiskuje telesne vidike podzavestnega, kjer so emocije magične, nerealnost življenja in njegove manifestacije. Gre za potovanje skoz intimni imaginarni svet, o katerem vemo le malo ... vprašanje ostaja odprto ... toda v resnici gre le za sanje, ali ne?« Risima Risimkin

Predstava dejansko temelji na situacijah, ki izhajajo iz sanj plesalcev, ki v njej nastopajo. Prav vsak prizor vsebuje nekaj, kar je sanjal kateri od plesalcev, sliko, ki je pomagala razviti koreografijo in definirati odnose med tem posameznikom in preostalimi plesalci. Razvoj podob je tekoč, od prepoznavanja do utelešenja v gibu. Telesa postanejo nosilci sanj, ki se pretakajo od nepovezanih podob, prek nenarativnega razvijanja snovi, do zgodbe na odru, ki jo poganja fizična potreba po izražanju.
Glasbo je prispevala slavna makedonska skupina Lubojna.

Risima Rimiskin je ena vodilnih makedonskih koreografinj. V sezoni 2012/2013 je delala kot koreografinja v Državnem baletu v Antaliji, Turčija. Trenutno je profesorica na Univerzi ESRA Pariz-Skopje-New York v Skopju ter umetniška vodja Plesne akademije Skopje. Ta akademija, ki je nastala v sodelovanju s prestižno Plesno akademijo iz Rotterdama, Nizozemska,  je prva akademija za sodobni ples v Makedoniji in širši regiji.

Chao Ke je ustanovitelj in umetniški vodja skupine Nine Contemporary Dance Company iz Pekinga, ki se posveča združevanju modernih plesnih tehnik in prvinam kitajske tradicije. Gre za edino sodobno plesno skupino na Kitajskem s svojim lastnim gledališčem.

___________________________________

20. Exodos: 4 dni, 9 predstav, 1 svet
19.-23.4.2017, Ljubljana, različna prizorišča


Mednarodni festival sodobne uprizoritvene umetnosti vedno znova postreže z ekskluzivnimi predstavami, ki jih sicer v naših krajih praktično ne vidimo. Letošnji, jubilejni Exodos bo tako v znamenju mladih umetnikov z vseh koncev sveta, od Tibeta, Kitajske, prek držav Evropske unije in Balkana, do Burkine Faso in Južne Afrike. Skupen jim je visok ustvarjalni potencial, evropska publika pa jih (še) ne pozna, prav tako ji ni prav dobro znan njihov »pedigre«, da »geografskega porekla« sploh ne omenjamo. Poleg izrednega talenta jih druži zavezanost ideji, da nas različnost bogati in prispeva k ustvarjanju v skupnem, enotnem svetu.


Umetnikov pa ne bomo samo gledali, temveč se z njimi in njihovimi producenti tudi (ne)formalno družili, debatirali o kreativnem procesu, pogojih dela, večnacionalnosti, skupinskem avtorstvu, dajali humus novim globalnim koprodukcijam brez meja in brez predsodkov … Različnost nas bogati in prispeva k ustvarjanju v skupnem univerzumu.

Celotna predstavitev festivala in predprodaja kart: www.exodosljubljana.si od 4. aprila.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Beijing Nine Contemporary Dance Theatre

Risima Risimkin (koreografija, režija, oblikovanje svetlobe)
Luboyna (glasba)
Blagoj Micevski (kostumografija)
Tang Yupei, Zhan Li, Zhao Jin, Han Lina, Mao Ying, Pu Rui, Zhao Weiyuan, Xu Zidong (plesalci)
Chao Ke (umetniški vodja)

Luo Xiaoying (producent)
Matea Mijanovikj/Interart (evropski producent)
Joan van der Mast/New Dance Center (nizozemski partner)


Velika dvorana

Trajanje: 50 minut

Vstopnice:
Posamezna predstava - 5 eur / Festivalska vstopnica - 12 eur / Dnevna vstopnica - 6 eur

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas